Pad dobiti

Freixenet dobio ponudu za prodaju?

Agrovijesti
Freixenet Fotografija: Freixenet FB
Pojavila su se izvješća da je najveći španjolski proizvođač cave Freixenet dobio ponudu za otkup

Freixenet, najveći španjolski proizvođač pjenušavih vina, objavio je pad dobiti od 71% u posljednjoj financijskoj godini. "Izvor blizak proizvođaču" kaže da je 155-godišnji brend pjenušavih vina dobio ponudu za kupovinu tvrtke. Više detalja nije poznato. Freixenetov izvor kaže da je održan sastanak i da je podnesen prijedlog za kupovinu, no da ugovor o povjerljivosti znači da se daljnje informacije ne mogu dati u ovom trenutku.

U međuvremenu, njemačka grupa pića Henkell & Co. potvrdila je da je u preliminarnim razgovorima s katalonskom tvrtkom oko moguće suradnje, kako je izjavio glasnogovornik Henkella.

Freixenet je osnovan 1861. godine i posjeduje 18 vinarija na tri kontinenta te je jedan od najpoznatijih španjolskih vinskih brendova. Henkell koji je smješten u Wiesbadenu, podružnici Dr. Oetkera, posjeduje niz sekt, champagne, procecco i cava proizvođača unutar brenda. Freixenet je u vlasništvu tri osnivačke obitelji koje su osnovale Ferrer, što može zakomplicirati potencijalnu prodaju, pišu španjolski mediji. Jose Ferrer i njegovo četvero djece imaju 42% udjela u Freixenetu, dok braća Hevia Ferrera kontroliraju 26%. Treća obitelj je Bonet Ferrer koja ima preostalih 29%.

Španjolski mediji izvještavaju da su Jose Ferrer i njegova obitelj protiv ideje o prodaji i razmišljaju o protuponudi kako bi zadržali tvrtku u obiteljskim rukama. Freixenetovo nedavno godišnje izvješće pokazuje pad prodaje od 5,6% na 501 milijun eura i pad dobiti od 71% na samo 2,2 milijuna eura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje