Futoški kupus stiže i u Chicago

Agrovijesti
Kiselo zelje Fotografija: Thinkstock
Futoški ratari počeli su rezati ovogodišnji urod kupusa jer je sezona prodaje počela i traje do 1. prosinca..

Kilogram futoškog kupusa prodavati će se po 30 do 40 dinara, a hibridni će biti jeftiniji. Futožani kojima je kiseli kupus biznis, već imaju ukiseljeni ovogodišnji urod, te je, kako kaže predsjednik Udruženja „Futoški kupus” Goran Puača, za Chicago otišla prva količina ovogodišnjeg izvoza od skromnih šest tona, donosi Dnevnik.rs.

– Procjena je da će na tržištu ove jeseni biti 1.500 tona futoškog kupusa, dok su futoški poljoprivrednici ovog ljeta na 50 hektara oranica uzgajali ekološki kupus – kaže Puača.

Čuvena Futoška kupusijada održati će se 17. put 28. i 29. listopada u Futogu, a na toj manifesticiji, kao i prošle godine, održat će se i Sajam zdrave hrane „Terra Madre Futog”, na kojem će proizvođači ekoloških namirnica predstaviti svoje proizvode. Puača kaže da će biti oko stotinu izlagača, što je više nego lani.

Futožani su od 22. do 26. rujna bili u prilici predstaviti listove kiselog i ribanog kupusa i na Svjetskom sajmu zdrave hrane u Torinu, gdje je bilo više od tisuu izlagača namirnica s geografskim porijeklom sa svih kontinenata. Futoški kiseli kupus našao se na štandu Srbije s još pet namirnica s geografskim porijeklom.

Po riječima Dejana Budića koji je bio predstavnik Udruženja „Futoški kupus” u Torinu, proizvod je dobro prošao među kuharima i kod posjetitelja.

– Nosili smo svega stotinu kilograma ukiseljenog, u listovima i ribanog, i brzo smo ga prodali i poslužili – rekao je Budić. – Jeli su ga i bez kruha. Na štand Srbije dolazilo je dosta naših ljudi kojima je kiseli kupus poznata namirnica, ali su za njega čuli i gurmani. U Italiji je također poznat među kuharima. Na štandovima drugih izlagača nisam vidio da je bilo kiselog kupusa pa se može reći da je on autentična srpska namirnica.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje