Zanimljivosti

Galapagos: Kinezi uhićeni u krijumčarenju 6.600 morskih pasa

Agrovijesti
Morski psi Fotografija: Thinkstock
Ekvadorski sud dosudio je zatvorske kazne dvadesetorici kineskih ribara koji su polovinom kolovoza u brodu presretnutom u arhipelagu Galapagosa ilegalno prevozili 6.600 morskih pasa, među kojima je bilo i nekoliko vrsta na rubu istrebljenja, izvijestili su iz Nacionalnog parka Galapagos koji je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske baštine.

U potpalublju broda "Fu Yuan Yu Leng 999" koji je plovio pod kineskom zastavom otkriveno je oko 300 tona ugroženih morskih pasa, među kojima i vrste poput morskog psa mlata ili čekićara i morskog psa lisice.

Brod dugačak 98 metara presretnut je 13. kolovoza blizu otok San Cristobala, dok je ilegalno plovio vodama otočja Galapagos. 

U skladu sa sudskom odlukom članovi posade u zatvoru će provesti između godinu i četiri godine te moraju platiti globu u iznosu od 5,9 milijuna američkih dolara. Trupla uginulih životinja bit će bačena u more.  

Ekvadorsko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je službenu prosvjednu notu Kini zbog plovidbe kineskih brodova blizu Galapagosa. Kineski veleposlanik u Quitu Wang Yulin ranije je kazao da će njegova zemlja poduzeti sve potrebne mjere kako bi se "stalo na kraj ilegalnoj praksi" izlova ribe u području nacionalnog parka u kojemu živi rijetka i zaštićena flora i fauna. 

Konzumiranje jela od peraje morskog psa u Kini je pitanje prestiža 

Konzumiranje jela od peraje morskog psa pitanje je prestiža u Kini, gdje ovo jelo gurmani smatraju poslasticom. Od njih se najčešće pripravlja juha. U restoranima diljem Kine poslužuju ih na tradicionalnim banketima, unatoč tomu što je još 2014. predsjednik Xi Jinping najavio oštrije mjere kada je posrijedi njihovo konzumiranje na službenim događanjima. 

Juha od morskih pasa drevna je tradicija u Kini, ali ove ribe nisu bile toliko masovno lovljene u prošlosti. Tek je ekonomski rast u najmnogoljudnijoj zemlji omogućio širokom krugu ljudi dovoljno visok standard da mogu priuštiti ovu skupu namirnicu. Kilogram peraje stoji između 600 i 700 dolara, dok je meso manje cijenjeno. 

Masovno ubijanje i izlov remeti ekološku ravnotežu u morima. Morski pas se sporo razmnožava i sporo sazrijeva pa prirodnim prirastom ne uspijeva nadoknaditi gubitke izazvane prekomjernim izlovom. Ekosustav mora ovisi o morskim psima radi kontrole broja drugih morskih životinja, kao i radi uklanjanja bolesnih i ozlijeđenih jedinki. Bez morskih pasa, od najmanjih vrsta do velike bijele psine, ugrožen je čitav prehrambeni lanac mora i oceana.

Galapagos najveći prirodni rezervat na planetu

Sve biljne i životinjske vrste Galapagosa koje pripadaju Ekvadoru zaštićene su u perimetru od 138.000 km2 na koliko se proteže najveći prirodni rezervat na planetu. 

Stanovnici Galapagosa posljednjih su nekoliko dana prosvjedovali zbog tristotinjak kineskih ribarica koje plove međunarodnim vodama vrlo blizu zaštićenog arhipelaga. 

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je izvijestilo da se Kina žestoko protivi bilo kakvom obliku ilegalnog ribarenja, uz obećanje da će posvetiti veliku pozornost ovom slučaju kako se slično ne bi ponovilo.

Otočje Glapagos slavno je po velikom broju endemskih vrsta koje je prvi izučavao Charles Darwin 1835. godine. Njegova zapažanja i prirodoslovna kolekcija pridonijeli su razvoju Darwinove teorije evolucije prirodnim odabirom. Na stogodišnjicu izlaska Darwinove knjige "Porijeklo vrsta" 95 posto površine otočja 1959. proglašeno je nacionalnim parkom i pomorskim rezervatom biosfere. Otočje čini 13 velikih otoka, 17 manjih i više od 40 hridi na površini od oko 9.000 km2.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje