ponovno susjedi

Gavrilović donirao zgradu i zemljište za srednju školu u Petrinji

Agrovijesti
Fotografija:
Uz zgradu škole, površine 2400 m2, donira se i dvorište ukupne površine preko 8000 m2, a koje je potrebno za izgradnju igrališta, parkirališta te ostale infrastrukture buduće Petrinjske srednje škole

Vlasnik Mesne industrije Gavrilović, Georg Gavrilović stariji, u srijedu je svečano potpisao s ravnateljem Srednje škole Petrinja Milan Orlić Ugovor o donaciji objekta i pripadajućeg zemljišta Gavrilovićeve škole. Uz zgradu škole, površine 2400 m2, donira se i dvorište ukupne površine preko 8000 m2, a koje je potrebno za izgradnju igrališta, parkirališta te ostale infrastrukture buduće Petrinjske srednje škole. Svečanim potpisivanju u velikoj dvorani Gavrilovićeve tvornice u Petrinji nazočili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i župan Sisačko-Moslavačke Županije Ivo Žinić.

-"Nakon potresa kad smo shvatili kakva je situacija, moj sin i ja smo se u istom času htjeli jedan drugom reći tu ideju. Zgrada koju doniramo, nekad je bila škola za mesare, tu su imali nastavu teorije. To je bila jako dobra škola. Veza između škole i Gavrilovića je, dakle, stara. Veselim se da ćemo ponovno biti susjedi. Nadam se da će djeca biti sretna kada uđu u školu", rekao je Georg Gavrilović dodajući da je moguće zgradu vrlo brzo pretvoriti u funkcionirajuću školu.

"Cilj nam je ovu zgradu osposobiti u najkraćem roku za održavanje nastave u duhu 21. stoljeća dok ćemo u sljedećim godinama budno pratiti obnovu naše povijesne zgrade. Naša misija je učenicima osigurati kvalitetno obrazovanje. Nadamo se da ćemo u najkraćem roku obnoviti zgradu i na taj način omogućiti učenicima nastavak obrazovanja te pružiti sugrađanima nadu za opstanak i ostanak u našem zavičaju", rekao je ravnatelj srednje škole Petrinja Milan Orlić nakon potpisivanja ugovora.

Ova donacija  rezultat je obećanja Predsjednika Uprave MI Gavrilović, Georga Gavrilovića ml., a koji je 5. siječnja, prilikom posjeta Predsjednika Vlade, gospodina Andreja Plenkovića tvornici, Premijeru Republike Hrvatske predložio i obećao da će Gavrilovićevu školu donirati Ministarstvu Znanosti i obrazovanja te Sisačko-Moslavačkoj Županiji, a u svrhu brze normalizacije života u Petrinji, te tako omogućiti nastavak kvalitetnog obrazovanja Petrinjskim školarcima, a što zasigurno jest prioritet, i dobar temelj za novi početak. 

"Pokazali su i ovime da ne misle samo na sebe, nego na zajednicu. Vjerujem da će i županiji kao osnivaču i ministarstvu olakšati da organiziramo nastavu u svim školama. Od 58 objekata koji su na ovom području bili oštećeni, 9 je potpuno neupotrebljivo, 12 nije sposobno za primanje učenika. Bilo je teško organizirati nastavu, ali većina naših učenika je krenula. Ovo je dobar početak i vjerujemo da ćemo i ovu zgradu brzo dovesti u funkciju", rekao je župan Ivo Žinić.

"Ministarstvo će osigurati sredstva za projektiranje. Vlada radi sve kako bi se čim prije osigurale financije iz europskog fonda solidarnosti. Postoje i određene donatorske inicijative. Znamo da je mađarska vlada ponudila da će financirati sanaciju jedne škole, nije odlučeno koje. U svakom slučaju, jedna krasna ljudska humana gesta obitelji Gavrilović. Konačno Petrinja jest Gavrilović i Gavrilović jest Petrinja", rekao je ministar Radovan Fuchs.

"Ovo je veliki poticaj i velika obveza, ali i putokaz Vladi i Stožeru da trebamo pronalaziti rješenja i donositi mjere kako bi zadržali mlade, kako bi ostali ovdje živjeti i pronašli posao, zasnovali obitelji. Ovaj kraj zaslužuje da ne ostane pust", zaključio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Gradska srednja škola uništena je potresom i nakon pregleda struke, proglašena je neuporabljivom. Na ovu Gavrilovićevu inicijativu i poziv, odmah je odgovorio ravnatelj Srednje škole Petrinja, gospodin Milan Orlić te ogromnim angažmanom izgurao protokole do kraja, te u kratkom roku skupio sve potrebne suglasnosti, te osigurao status za potpis Ugovora o donaciji.