Velika studija:

Gazirana pića i sokovi uzrokuju rak?

Agrovijesti
Voćni sokovi Fotografija: Thinkstock
Studija je pokazala da uzimanje dodatnih 100 ml zašećerenih pića dnevno, odnosno dvije limenke, može povećati rizik od raka za 18%. Na svakih 1.000 ljudi otkrivena su 22 slučaja raka.

Zašećerena pića, uključujući sok od naranče i gazirana pića, mogu povećati rizik od dobivanja raka, potvrdila je studija francuskih znanstvenika. Istraživanje je proveo tim znanstvenika s Université Sorbonne Paris Cité, prateći 100.000 ljudi tijekom pet godina, izvještava BBC, a prenosi Index.hr. 

Zaključak koji su donijeli je da rizik od raka može povećati povišena količina šećera u krvi. 

Međutim, rezultat studije daleko je od konkretnih dokaza da zašećerena pića uzrokuju rak te stručnjaci potiču daljnje istraživanje. 

Što su sve zašećerena pića? 

Znanstvenici definiraju svako piće s više od 5% šećera kao zašećereno.  To je pojam koji obuhvaća voćne sokove (sa ili bez dodanog šećera), gazirana pića, slatke shakeove, energetska pića te čaj i kavu s dodanim šećerom. 

U sklopu istraživanja proučavana su i gazirana pića koja koriste umjetna sladila umjesto šećera, pri čemu nije dokazana njihova povezanost s dobivanjem raka. 

Koliko je velik rizik od dobivanja raka?

Studija je pokazala da uzimanje dodatnih 100 ml zašećerenih pića dnevno, odnosno dvije limenke, može povećati rizik od raka za 18%. 

Na svakih 1.000 ljudi otkrivena su 22 slučaja raka. 

"Međutim, ova studija pokazuje da je povezanost zašećerenih pića s dobivanjem raka minimalna te je potrebno detaljnije istraživanje", tvrdi dr. Graham Wheeler iz organizacije Cancer Research UK.

Od 2.913 slučaja raka otkrivenih u istraživanju 693 slučaja bila su rak dojke, 291 prostate, a 166 slučajevi kolorektalnog raka. 

Jesu li ovo definitivni dokazi?

Riječ nije o konkretnim dokazima da zašećerena pića uzrokuju rak, iako je studija pokazala da je rizik povećan kod ljudi koji ih piju u količinama od 185 ml dnevno u odnosu na one koji ih piju 30 ml dnevno. 

Rizik je možda povećan i zbog toga što ljudi koji više piju zašećerena pića jedu i kaloričniju hranu i unose više soli. 

"Iako nije riječ o konkretnim dokazima, studija nam definitivno savjetuje smanjenje dnevnog unosa šećera", tvrdi dr. Amelia Lake sa Sveučilišta Teesside.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje