Inicijative

Gazirani sokovi i slatka pića nestat će iz srednjih škola u EU

Agrovijesti
Limenke pića Fotografija: Pixabay
Europska industrija bezalkoholnih pića odlučila je prestati prodavati gazirane sokove i zaslađena pića svim srednjim školama u Europskoj uniji.

Europska industrija bezalkoholnih pića odlučila je prestati prodavati gazirane sokove i zaslađena pića svim srednjim školama u Europskoj uniji. To se odnosi i na pića koja se u školama sada distribuiraju iz automata. 

Unesda, europsko udruženje najvažniji priozvođača bezalkoholnih pića, u priopćenju je izjavila da je inicijativa zasad dobrovoljna i da će se provoditi postupno do kraja 2018. u svim članicama Europske unije. Obuhvatit će 50 tisuća srednji škola i više od 40 milijuna učenika. Od 2019. tvrtke članice Unesde školama će prodavati samo pića bez dodanog šećera ili s vrlo ograničenim količinama zaslađivača te buteljiranu vodu.

Ova inicijativa ne predstavlja problem za najveće multiancionalke, ali bi mogla otežati život lokalnim proizvođačima koji ovise o lokalnoj distribuciji. Inače, odluka o obustavi prodaje zaslađenih bezalkoholnih pića školama vrhunac je šire Unesdine inicijative, kojom se želi doprinijeti smanjenju pretilosti kod mladih.

Tvrtke članice provode razne inicijative još od 2006., poput ograničenja promocije i reklamiranja gaziranih i slatkih pića preko kanala koji se izravno obraćaju djeci mlađoj od 12 godina ili zabrane prodaje tih pića u osnovnim školama.

Više o inicijativi pogledajte OVDJE. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje