Nove tehnologije

GDi Atlas prezentirao upotrebu dronova u preciznoj poljoprivredi

Agrovijesti
GDI Atlas prezentirao upotrebu dronova u preciznoj poljoprivredi Fotografija: GDI GISDATA d.o.o.
Prikazani su proizvodi snimanja dronovima vrlo visoke rezolucije od 2 do 10 centimetara koji omogućavaju detaljne izmjere terena, granica, nadzor infrastrukture, automatizirani izračun zapremina, te izračun indeksa zdravlja žitarica pomoću posebnih snimaka u blisko infracrvenom i crvenom dijelu elektromagnetskog spektra

Tvrtka GDi Atlas održala je stručne seminare u Osijeku i Zagrebu koji su okupili približno 200 stručnjaka iz industrije i akademske zajednice u područjima precizne poljoprivrede, prostornog planiranja, zaštite okoliša, upravljanja energetskom, telekomunikacijskom i transportnom infrastrukturom, upravljanja kriznim situacijama, građenja i drugih, koji su iskazali izniman interes za moderne metode udaljenog prikupljanja podataka pomoću bespilotnih letjelica, iz zraka i satelita, priopćili su iz ove tvrtke.

Na ovom stručnom seminaru su korisnici GDi rješenja po prvi put u Hrvatskoj imali priliku vidjeti na jednom mjestu GDi Atlas geoprostorne informacijske proizvode dobivene prikupljanjem podataka iz bespilotnih letjelica odnosno dronova i to na području Zagreba i Baranje. Prikazani su proizvodi snimanja dronovima vrlo visoke rezolucije od 2 do 10 centimetara koji omogućavaju detaljne izmjere terena, granica, nadzor infrastrukture, automatizirani izračun zapremina, te izračun indeksa zdravlja žitarica pomoću posebnih snimaka u blisko infracrvenom i crvenom dijelu elektromagnetskog spektra.

Precizna poljoprivreda povećava prinose

Poseban naglasak stavljen je na primjenu dronova, satelitskih snimaka i terenskog prikupljanja podataka putem satelitski navođenih mobilnih uređaja u preciznoj poljoprivredi koji zajedno omogućavaju povećanje prinosa uz analizu svakog kvadratnog centimetra poljoprivredne površine, te kasnije precizno navođenje poljoprivredne mehanizacije kako bi se optimizirali troškovi proizvodnje. Inicijalna snimanja provedena su u suradnji s Agrokorovim tvrtkama mStart i PIK Belje koje se ovime svrstavaju u sam vrh primjene ove napredne tehnologije prikupljanja podataka na svjetskoj razini.

GDI Atlas prezentirao upotrebu dronova u preciznoj poljoprivredi

"Agrokorove tvrtke Belje, PIK Vinkovci i Vupik predvode domaću poljoprivrednu proizvodnju, a upotreba suvremene tehnologije i precizna poljoprivreda već nam danas donosi povećanje prinosa, optimizaciju procesa i smanjenje troškova. MStart s partnerima kontinuirano radi na stvaranju tehnološke platforme koja omogućava digitalnu transformaciju poljoprivredne proizvodnje. Prikupljanje, obrada i primjena velikih količina podataka dobivenih snimanjima polja dronovima predstavlja sljedeći korak u tom procesu", rekao je Igor Javor, direktor službe za vođenje projekata mStart.

"GDi je među prvima proveo snimanja prostora bespilotnim letjelicama i prvi povezao satelitsko, bespilotno i terensko prikupljanje podataka u jedinstveni informatički sustav odlučivanja u preciznoj poljoprivredi. To je iskustvo kojim zauzimamo u ovoj IT domeni vodeću ulogu na domaćem tržištu i stvaramo značajan izvozni potencijal", izjavio je Leon Šagovac, član Uprave GDi-a.

GDI Atlas prezentirao upotrebu dronova u preciznoj poljoprivredi

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje