Hrvatska poljoprivredna komora

Gdje energetika i poljoprivreda idu skupa

Agrovijesti
Gdje poljoprivreda i energetika mogu skupa Fotografija: HPK
Održana radionica pod nazivom „Gdje energetika i poljoprivreda idu skupa: Iskustva iz SUCELLOG projekta“ u Energetskom institutu Hrvoje Požar. Radionica je organizirana u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom.

Na radionici je predstavljeno kako se poljoprivreda i energetika mogu nadopunjavati, kako u proizvodnji energenata (agropeleti, sječka iz kultura kratkih ophodnji, bioplin, poljoprivredna biomasa iz nusproizvoda primarne poljoprivredne proizvodnje…) tako i u inovativnim konceptima korištenja biomase u proizvodnim procesima u poljoprivredi, skladištenju i preradi poljoprivrednih proizvoda.

 EIPH i HPK dali su pregled postojećih istraživačkih i razvojnih projekata financiranih iz EU i domaćih fondova koji povezuju energetiku s poljoprivredom i obrnuto.

Prema postojećim podacima u Republici Hrvatskoj se provodi gotovo dvadeset međunarodnih projekata koje financira Europska komisija u okviru Horizon 2020 i Life programa, a koji su usmjereni na povezivanje energetskog sektora s poljoprivredom. Kako bi što više obuhvatili važnost povezivanja dvaju sektora EIPH je prezentirao mogućnosti kroz projekt BiogasAction (razvoj europskog tržišta bioplina i povećanje proizvodnje bioplina te biometana u Europskoj uniji u skladu s 2020 ciljevima), a HPK kroz projekt uP-running (održivo korištenje drvnih ostataka iz poljoprivredne rezidbe i uklanjanja nasada).

U drugom dijelu radionice predstavljen SUCELLOG projekt, koji ima za cilj proširiti sudjelovanje dionika poljoprivrednog sektora u stvaranju održive opskrbe biomasom u Europi. Aktivnosti se fokusiraju na, gotovo neiskorišten, logistički koncept koji dokazuje veliku sinergiju između agroekonomije i bioekonomije.

Interes za temom i strateškim povezivanjem energetike i poljoprivrede je velik te će se u narednom razdoblju još intenzivnije raditi na umrežavanju sektora s ciljem jačanja gospodarstva i stvaranja novih radnih mjesta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje