Povodom Dana žena

Gdje su žene u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU

Agrovijesti
17. izbor Najuzornije hrvatske seoske žene, Grabarje Fotografija: Morana Begač
Prosječna veličina gospodarstva kojima upravljaju žene je 6,4 hektara, manje od polovice od 14,4 ha za gospodarstva kojima upravljaju muškarci. U pogledu prihoda i dohotka razlike između muškaraca i žena poljoprivrednika su također velike. Tako žene ostvaruju godišnje nešto manje od 12.000 eura prema podacima iz 2013. godini u usporedbi s gotovo 40.000 eura koliko ostvaruju muškarci.

Dok su uzgoj kao i mnoga druga zanimanja u poljoprivredi i dalje pretežno muška zanimanja ipak u Eu raste broj poljoprivrednih gospodarstava koje vode žene. Najnoviji dostupni podaci iz Eurostata pokazuju da u prosjeku s oko 30 posto OPG diljem EU upravljaju žene – pri čemu se brojke razliku od zemlje do zemlje. Tako ih je nešto više od 5% vlasnice OPG u Nizozemskoj, a čak oko 47% u Litvi.

Poticajno je da raste udio žena poljoprivrednika iako sporom dinamikom. Tako je 2005. godine oko 27% poljoprivrednih gospodarstava EU-28 bilo u vlasništvu žene, a najveći dio rasta proizlazi iz proširenja EU od 2004. godine. Zemlje članice istočne Europe općenito imaju više farmi u vlasništvu žena nego one na Zapadu.

Prosječna veličina gospodarstva kojima upravljaju žene je 6,4 hektara, manje od polovice od 14,4 ha za gospodarstva kojima upravljaju muškarci.

U pogledu prihoda i dohotka razlike između muškaraca i žena poljoprivrednika su također velike.

Tako žene ostvaruju godišnje nešto manje od 12.000 eura prema podacima iz 2013. godini u usporedbi s gotovo 40.000 eura koliko ostvaruju muškarci. To odražava činjenicu da žene poljoprivrednici kontroliraju daleko manje zemlje - 12% - od muškaraca - 61% (preostalih 28% zemljišta imaju 'pravne osobe', kao što su tvrtke).

Ove su varijacije znatno manje izražene u novijim zemljama EU, gdje su prosječno žene vlasnice farmi imaju oko 3,4 ha u usporedbi sa 6 ha koliko imaju muškarci.

Europskim poljoprivrednim sektorom dominira starija populacija, a to je još izraženije kada se radi o ženama poljoprivrednicima. Podaci pokazuju da su samo 4,9% poljoprivrednika ispod 35 godina žene, u usporedbi sa 6,4% muškaraca. Ipak, na drugom kraju ljestvice, većina poljoprivrednika preko 65 godina zapravo su žene koje čine 40% u usporedbi s 27,6% muškaraca.

No, iako ove brojke jasno pokazuju da su „gospodarski menadžeri“ u agraru još uvijek uglavnom muškarci, podaci također kažu da su žene izuzetno aktivne na farmama, bilo na obiteljskim gospodarstvima (gdje ih je skoro 40%) radnika žene ili kao redoviti farmerski radnici - 37%.

Potpora EU za žene u ruralnim područjima

Većina mjera koje podupire ili financira Europska unija ima za cilj da poljoprivreda bude privlačno zanimanje za oba spola, kroz različite mjere od potpore dohotku poljoprivrednika, posebne mjere za mlade poljoprivrednike, te korištenje suvremenih tehnologija proizvodnje te uporabu satelita i robota.

I rodno osviještena politika se također bavi programima ruralnog razvoja koji se financiraju kroz zajedničku poljoprivrednu politiku: zemlje EU-a dužne su analizirati položaj žena u ruralnim područjima i uzeti u obzir rezultate ove analize prilikom izrade programa ruralnog razvoja (koji nadilaze uloga žena na farmama i zahvaćaju širok spektar života u ruralnom području).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje