Smanjivanje dugova

Glencore prodaje Agri udio BCIMC-u za 840 milijuna dolara

Agrovijesti
Glencore HQ Fotografija: Gc
Glencore se pristao na prodaju nešto manje od 10 posto udjela u svom poljoprivrednom odjelu kanadskom BCIMC-u (British Columbia Investment management Corp) za 624,9 milijuna dolara u gotovini kako bi smanjio dugove

Trgovac robama i rudarstvom, koji je prodao 40 posto udjel u poslovima u travnju Canada Pension Plan Investment Bordu za 2,5 milijardi dolara, ostati će većinski vlasnik 50,01 posto dionica, stoji u priopćenju. Dogovorna vrijednost prodaje u ovoj godini iznosi 3,2 milijarde dolara u usporedbi s ciljanim iznosom za 2016. od 4 do 5 milijardi dolara. „Ove transakcije ukazuju na vrhunsku vrijednost Glencore Agria zajedno sa svojom imovinom i poslovnim modelom“, izjavio je izvršni direktor Ivan Glasenberg. Dogovor za Glencore Agri vrijedan je 6,25 milijardi dolara.

Glencorove dionice porasle su za 5,9 posto u Londonu. Procijenjena vrijednost tvrtke je oko 41 milijardu dolara. Očekuje se da će se prodaja zaključiti u drugoj polovici godine.  Glencore prodaje svoje udjele i smanjuje troškove u sklopu svog program smanjivanja neto duga na 17 milijardi dolara u ovoj godini, u usporedbi s dugom od 25,9 milijardi koji je imao na kraju 2015. godine. Tvrtka je bila u pregovorima s potencijalnim investitorima iz Katara, Saudijske Arabije i Kanade kojima je željela prodati udio u poljoprivrednom odjelu, kažu izvori upućeni u poslove. Tvrtka posluje sa pšenicom, kukuruzom, ječmom, biogorivima, pamukom i šećerom.

BCIMC je kanadski četvrti najveći po redu mirovinski fond, a u sklopu konzorcija imaju cilj steći australsku Luku i željezničku tvrtku Asciano za oko 9 milijardi dolara. „Naša investicija u Glencore Agri stvara odličnu mogućnost za BCIMC u pogledu povećanja i proširenja našeg izlaganja u sektoru poljoprivrede koji vidimo kao ključan za podupiranje razine globalnog prosperiteta“, rekao je viši potpredsjednik BCIMC-a Lincoln Webb u izjavi. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje