Tjedan na robnim burzama

Globalni trend pada cijena nastavljen kroz cijeli tjedan

Agrovijesti
Burzovno izvješće Fotografija: Pixabay
Slabljenje dolara u odnosu na euro utjecalo je na pad cijene pšenice i na CBOT-u i na MATIF-u. Jačanje eura potisnulo je cijene na MATIF-u kako bi europska pšenica bila konkurentnija na globalnom tržištu

Trgovanje na glavnim burzama u tjednu iza nas obilježeno je razočaravajućim makroekonomskim podacima američkog i kineskog gospodarstva te slabljenjem dolara. To samo pokazuje da na kretanje cijene burzovnih roba, osim odnosa ponude i potražnje, velik utjecaj imaju i kretanja na globalnim financijskim tržištima, kretanje cijene nafte (u zadnjih 10 dana trgovina naftom je čak sedam dana imala varijaciju u dnevnom trgovanju veću od 5%) te forex tržišta (odnos euro/dolar ponovno nakratko iznad 1,124). 

Globalan trend pada cijena nastavljen je i u proteklom tjednu. I na CBOT-u i na MATIF-u trgovina glavnim žitaricama i uljaricama završila je tjedan u padu. Ovaj tjedan fokus će biti usmjeren na izvještaj američkog ministarstva poljoprivrede (u utorak), stoga se očekuje da će fondovi i špekulanti zauzimati pozicije prije samog izvještaja, što će dovesti do dodatne volatilnosti na burzama. Spomenuto slabljenje dolara u odnosu na euro utjecalo je na pad cijene pšenice i na CBOT-u i na MATIF-u. Jačanje eura potisnulo je cijene na MATIF-u kako bi europska pšenica bila konkurentnija na globalnom tržištu.

Egipat je morao poništiti dva tendera za kupnju pšenice jer nije bilo ponuda (zbog inzistiranja Egipta da pšenica ima dodatne specifične fitosanitarne uvjete). S obzirom na to da Egipat mora kupovati pšenicu, najava njihova ministarstva jest da će odustati od tog zahtjeva. U međuvremenu Alžir je kupio 84.000 mt pšenice po cijeni od 178 dolara/tona CIF. Međutim čak ni ta potražnja nije bila dovoljna da cijena pšenice poraste. Još uvijek nema odluke hoće li Rusija ukinuti izvoznu carinu na pšenicu radi kontroliranja inflacije ili ne.

Američka pšenica i dalje nije konkurentna

I dalje je toplo vrijeme na Crnom moru, snijeg se topi, što ostavlja velik rizik da usjevi ostanu bez zaštite ako dođe do nove hladne fronte. Ruska pšenica na Crnom moru je na razini od 180 dolara/tona FOB. Američka pšenica i dalje nije konkurentna na globalnom tržištu. Kao rezultat svega trend pada i dalje postoji i prisutan je već duži period. Da bi se trend promijenio, bit će potrebno značajno pogoršanje vremenskih uvjeta (koje se zasad ne nazire) u glavnim proizvođačkim regijama. 

I cijene kukuruza na glavnim burzama bile su u padu. Osim utjecaja dolara, američki su fondovi pokrivali svoje pozicije na CBOT-u (na prihvatljivih 87.000 ugovora short). S obzirom na rast cijene u Ukrajini prošlog tjedna (zbog interesa Kine) te na smanjenu agresivnu prodaju Južne Amerike, SAD je vratio dio konkurentnosti na tržište, što se očitovalo u rastu tjedne prodaje koja je bila iznad očekivanja tržišta (1.129 mt kukuruza starog roda).

Trenutno su globalne ponude kukuruza SAD-a, Ukrajine i Argentine unutar 4 $/t - od 166 do 170 $/t FOB. Što se tiče vremena, dugoročna prognoza u SAD-u najavljuje suho i toplo vrijeme u tzv. pojasu kukuruza (Corn Belt), što će omogućiti raniju i vrlo brzu sjetvu te potencijalno povećanje zasijane površine i bolje prinose. U Brazilu je nešto sušnije razdoblje, što je povoljno za žetvu tzv. safra kukuruza te sjetvu safrinha kukuruza. U Argentini, nakon sušnog tjedna, ponovno je kiša, koja će pomoći u očuvanju vlage tla. To sve pokazuje da će rast cijene kukuruza na burzama biti teško ostvariv, pogotovo uzimajući u obzir i globalnu ponudu stočne pšenice, stoga i dalje ostaje očekivati trend pada cijene. Cijena sojina zrna se na CBOT-u već duže vrijeme kreće u rasponu između 8,50 $/bu i 9,00 $/bu. Očekuje se da će se trgovanje nastaviti u tom rasponu dok se ne vidi kako će se razvijati žetva u Južnoj Americi koja je tek počela. Ovaj tjedan je Kineska nova godina. Kina, kao najveći globalni kupac sojina zrna i najveći kupac SAD-a, sve se više okreće prema argentinskoj i brazilskoj soji, zbog čega američki izvoz slabi. Sušno vrijeme u Brazilu dovelo je do smanjenja procjene žetve, ali ona je i dalje rekordna i procjene su uglavnom iznad 100 mil. mt. 

 

Cijene na robnim burzama 5-16

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje