Ekološka poljoprivreda i tržište organskih proizvoda cvjetaju u cijelom svijet

Globalno tržište organske hrane dosegnut će vrijednost od 100 milijardi eura

Agrovijesti
Ekološki proizvodi Fotografija: Thinkstock
U 2017. godini u SAD-u kupljeni su ekološki proizvodi u vrijednosti od 40 milijardi eura u SAD-u i 37 milijardi eura u EU. Njemačka prednjači na europskom tržištu ispred Francuske, s tim da njihova tržišta ekološke hrane iznose 10 milijardi eura odnosno 7,8 milijardi eura.

Ekološka poljoprivreda i tržište organskih poljoprivrednih proizvoda cvjetaju u cijelom svijetu, uključujući Francusku. Međutim, entuzijazam ostaje vrlo koncentriran u Europi i Sjedinjenim Državama. 

Tržište organskih proizvoda cvate, posebno u Francuskoj, a očekuje se da će doseći 100 milijardi eura širom svijeta, najavio je Michel Reynaud, potpredsjednik Ecocerta, jednog od najvećih svjetskih tijela za certificiranje organskih proizvoda.

Ovu procjenu dao je na međunarodnoj konferenciji o ekološkoj poljoprivredi.

U 2017. godini Međunarodna federacija pokreta za ekološku poljoprivredu (Ifoam) procijenila je da je tržište vrijedno 90 milijardi eura, u usporedbi s oko 11 milijardi eura od 1999. godine.

Dok tržište raste, još je uvijek vrlo malo na globalnoj razini. Za usporedbu, svjetsko tržište hrane procijenjeno je na 5 trilijuna dolara u 2015. (McKinsey, 2015).

Organsko tržište je u suštini zapadno, a Europa i SAD su glavni potrošači Čak i ako se potražnja za organskom hranom pojavila u Kini u posljednjih pet godina, tržište organske hrane je još uvijek upitno.

U 2017. godini u SAD-u kupljeni su ekološki proizvodi u vrijednosti od 40 milijardi eura u SAD-u i 37 milijardi eura u EU. Njemačka prednjači na europskom tržištu ispred Francuske, s tim da njihova tržišta ekološke hrane iznose 10 milijardi eura odnosno 7,8 milijardi eura.

“Međutim, jaz s Njemačkom sužava se iz dana u dan. I uvjereni smo da ih možemo prestići ”, rekao je Michel Reynaud iz Ecocerta.

Što se tiče proizvodnje, EU je ispred SAD-a, s 2,9% korisne poljoprivredne površine namijenjene ekološkoj poljoprivredi, u usporedbi sa samo 0,9% preko Atlantika.

Reynaud je tu razliku objasnio ukazujući na javnu pomoć u pretvorbi koja postoji u Europi, dok se američki poljoprivrednici mogu osloniti samo na privatne programe.

Razlika u broju poljoprivrednika govori, čak i ako su veličine farme vrlo različite. U EU postoji 400.000 ekoloških poljoprivrednika, u usporedbi s “nekoliko tisuća u SAD-u”.

Australija je prvak u ekološkoj poljoprivredi

Međutim, pravi svjetski prvak u organskoj poljoprivredi je Australija. Na nju otpada više od polovice svjetske površine organske zemlje s 35,9 od ukupno 70 milijuna hektara u svijetu.

Za usporedbu, francuska ekološka poljoprivredna površina iznosi 29 milijuna hektara, a ukupna površina iznosi 64 milijuna hektara.

Reynaud je međutim upozorio da treba biti oprezan s podacima. Australske ekološke površine su u osnovi veliki prirodni pašnjaci i stoga su vrlo velike.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje