Nove tehnologije

GMO odlazi u prošlost, dolazi moćnija tehnologija

Agrovijesti
Geni Fotografija: Pixabay
Američka multinacionalna kompanija Monsanto samo tjedan dana nakon što je objavljeno da ga preuzima Bayer objavila je kako je kupila licencu za korištenje nove tehnologije za preuređenje nasljednih informacija biljaka u poljoprivredi.

Izvršni direktora Bayera već tjedan dana, također, uvjerava javnost da ova kompanija neće koristiti spajanje s Monsantom da bi nasilno uvela GMO u Europu.

U razgovoru za srpsku Politiku genetičar Miodrag Dimitrijević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže kako je  u ovoj fazi zaista teško davati prognoze šta će se točno događati, ali da je njihovo spajanje već dovelo do stvaranja jedne jake korporacijske osovine, kao i da će se njeno djelovanje u proizvodnji i na tržištu hrane osjetiti već u bliskoj budućnosti.

“Zanimljivo je to što je Monsanto, samo tjedan dana nakon što je objavljeno da ga preuzima Bayer, objavio kako je kupio licencu za korištenje nove tehnologije u poljoprivredi koja potpuno mijenja način stvaranja genetičkih modifikacija organizma, pa i poljoprivrednih kultura.

Riječ je o novom patentu (CRISPR/cas9) čiji su autori dvije znanstvenice sa sveučilišta u Kaliforniji. Ovo rješenje smatra se do sada najmoćnijim i najviše obećavajućom metodom genetske manipulacije, koje već sada izgleda jako moćno, a svakako će i se usavršavati”, objašnjava Dimitrijević.

On za ovaj list objašnjava kako je nakon ovakve vijesti, postalo jasno šta se sve može očekivati. 

“Ovaj novi postupak mijenjanja nasljednog materijala nudi daleko veću preciznost izmjena (i više od 90 posto, ovisno od organizma), bolju kontrolu ukupnog procesa, jeftiniji postupak i izmjene na takav način da će pojam GMO najvjerovatnije zahtjevati redefiniciju.

Pojednostavljeno, promjene nasljednog materijala mogu biti daleko finije, što se tiče količine nasljednog materijala, nego sada. A revolucionarno je to što se promjene nasljednog materijala mogu raditi na više mjesta simultano u čitavom genomu (ukupan nasljedni materijal u stanici). Metoda je primjenjiva na svim organizmima, uključujući i ljude”, ističe Dimitrijević.

Kaže kako ovi najnoviji rezultati na polju genetske manipulacije obećavaju da će GMO, kakav danas poznajemo, relativno brzo nestati i postati povijest pionirske faze transgene tehnologije.

“Zakon koji je na snazi nema nejasnoća, zabranjena je sjetva i promet GMO-om u Srbiji. Već u najskorije vrijeme, promjenom tehnologije i primjenom novih metoda, može se desiti da definicija GMO bude prilično izmjenjena, pa time i mnogi zakoni širom svijeta koji definiraju odnos prema GMO”, zaključuje Dimitrijević.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje