Nove voćne vrste

Godži bobice mogu donijeti zaradu od 60.000 eura po hektaru

Agrovijesti
Godži bobice mogu donijeti zaradu od 60.000 eura po hektaru Fotografija: ekapija/agrobiz
Prvi plodovi stižu u godini sadnje, a u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda. Treće godine se očekuje tri kilograma ploda, a svake iduće rodnost se utrostručuje.S hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cijenom od 5 eura po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 eura po hektaru.

Ljubiša Jovanović iz okolice Niša vlasnik je rasadnika i plantaže Goji Ljuba i sinovi, koja se uspješno bavi proizvodnjom godži bobica, njihovom preradom i prodajom sadnog materijala. 

Na ovaj posao se odlučio nakon izlječenja od raka debelog crijeva, a podržali su ga supruga i dva sina. Njihov cilj je da naprave mini tvornicu za preradu.

U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijateta godžija, a jedini u Europi imaju crni godži (black goji berry), koji se ubraja u najljekovitije i najprofitabilnije biljke danas.

- Specifična je berba crnih bobica, jer se obavlja pincetom, sa petiljkom, da ne bi došlo do istjecanja soka i oksidacije - objašnjava Jovanović.

Godži se može uzgajati na zemljištima koja su plodnija i na sunčanim terenima. Uspjeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.

- Gaji se plantažno i u vrtovima za osobne potrebe. Može se saditi tijekom cijele godine od ožujka do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 m. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice (špalir), sustav kap po kap kao i protugradna mreža - navodi proizvođač.

Biljka cvijeta od lipnja do studenoga, a sazrijevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno. Bobice se mogu čuvati zamrznute duže vrijeme. Ukoliko se suše, to se obavlja na suncu u tankom sloju i u sušarama na temperaturi od 40 do 60 stupnjeva.

Prvi plodovi stižu u godini sadnje, a u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda. Treće godine se očekuje tri kilograma ploda, a svake iduće rodnost se utrostručuje.

S hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cijenom od 5 eura po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 eura po hektaru.

Godži bobice se koriste za detoksikaciju organizma, regeneraciju tkiva, podizanje otpornosti cjelokupnog organizma, štite jetru i bubrege, pospješuju mušku plodnost, pomažu u prevenciji kancerogenih bolesti, povoljno utječu na cirkulaciju, pozitivno djeluju na snižavanje kolesterola i šećera u krvi, blagotvorno djeluju na ten i kožu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje