GOSPODARSTVO

Golema njemačka investicija u poljoprivredu Mađarske

Agrovijesti
Golema njemačka investicija u poljoprivredu Mađarske Fotografija: Deutsche Welle
Investicija koju je dogovorila njemačka tvrtka Fakt AG u Mađarskoj po volumenu se može mjeriti i s najvećim industrijskim ulaganjima. Nastaje čitav grad s golemim površinama intenzivne poljoprivrede.

Kako je objavljeno ovog tjedna, njemačka tvrtka Fakt AG planira uložiti oko jedne milijarde eura u čitavo poljoprivredno područje, zajedno s pogonom prerade, logistike i smještaja radnika. Odabrano je područje u mađarskim općinama Hegyeshalom i Bizonja na sjeverozapadu zemlje, nedaleko od Austrije i Slovačke koje već ima odlične prometne veze, piše Deutsche Welle.

U njemačkoj tvrtki naglašavaju kako već područje o kojem je riječ svjedoči o izuzetnoj investiciji: riječ je o oko 330 hektara i time će to postati jedno od najvećih područja intenzivne poljoprivrede u središnjoj Europi. Samo područje staklenika će se prostirati na oko 30 hektara gdje bi se trebala uzgajati paprika, rajčice, patlidžani i začinsko bilje. Na oko 50 hektara otvorene površine se planira nasada šparoga i bobičastog voća.

Novo razdoblje mađarske poljoprivrede

Gradi se tvornica za preradu poljoprivrednih proizvoda i to ne samo iz vlastite nasade. Planirano je i skladište kao i hladnjače na površini od oko 150 tisuća četvornih metara. Tu će biti i logistički centar, bit će izgrađen i vlastiti željeznički kolodvor pored pristupnih cesta autocestama koje tuda prolaze.

Povrh svega toga bi tamo trebalo nastati i najveće ribogojilište na europskom kontinentu. „Sve što će ovdje biti stvoreno bit će novo razdoblje za čitavu poljoprivredu Mađarske", hvali se mađarski ministar poljoprivrede Istvan Nagy. „Ova investicija u poljoprivredu i preradu je najveća i najsloženija u posljednjim desetljećima i jedinstvena je u čitavoj središnjoj Europi", kaže ministar.

Fakt AG je zapravo tvrtka koja se bavi nekretninama i ulaganjima, ali ovaj projekt u Mađarskoj se njemačkom ulagaču čini kao potpuno siguran posao. Naime, uzgoj voća i povrća u staklenicima raste vrtoglavom brzinom: globalno, 2018. je na taj način ostvareno oko 16 milijardi eura prometa, već za šest godina se očekuje da taj promet bude već 25,5 milijardi eura. I Europska komisija konstatira kako je samo između 2014. i 2015. hortikultura EU-a zabilježila porast od 15%.

Računa se na geotermalnu energiju

Obzirom da je njemački investitor u području koje mu nije specijalnost, tu je već postignuta suradnja s poljoprivrednom udrugom Landgard, jednom od najvećih u Njemačkoj koja je 2017. cvijećem i poljoprivrednim proizvodima ostvarila promet od gotovo dvije milijarde eura. U projektu sudjeluje i njemačka energetska kompanija E.ON koja tvrdi kako će staklenici i proizvodno područje u prvom redu koristiti ekološki održivu energiju. Naime, računa se i na tamošnju geotermalnu energiju, makar su najznačajniji izvori na jugoistoku Mađarske u općini Csongrad. Tamo su još od osamdesetih prošlog stoljeća Nizozemci stvorili najveći geotermalni staklenički kompleks u Europi.

U ovom novom projektu njemačkog investitora građevinski zahvati su povjereni mađarskoj Kesz Group, tvrtki s kojom je Fakt AG već poslovao. Obzirom na razmjere ovog posla, mađarska strana se nada kako će to stvoriti najmanje 5.000 radnih mjesta. Zato je predviđena i gradnja praktično čitavoga grada, sa stanovima, dječjim vrtićem i školom. Isto tako, predviđen je i razvoj turizma.

Mađarski ministar poljoprivrede se nada da će ova nova investicija barem značajno smanjiti uvoz voća i povrća u Mađarsku – dosad je na uvoz odlazilo oko 160 milijardi forinti (oko 500 milijuna eura). Umjesto toga, Mađarska bi onda trebala postati ono što je davno i bila: značajan izvoznik voća i povrća za čitavu središnju Europu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje