Primjedbe

Goranski šumovlasnici traže hitnu odgodu Naredbe o suzbijanju potkornjaka

Agrovijesti
Šume Fotografija: Pixabay
Udruge privatnih šumovlasnika iz Gorskog kotara svojim najnovijim priopćenjem za javnost traže hitnu suspenziju i reviziju Naredbe ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o poduzimanju mjera za suzbijanje smrekovog potkornjaka u goranskim šumama.

U spomenutim udrugama smatraju kako će ministrova Naredba biti teško provediva i zato očekuju uvažavanje njihovih primjedbi, piše Hrvatski radio Radio Rijeka. Tekstom priopćenja se, uz ostalo, traži nalaženje rješenja, kojim bi se, pri provedbi aktivnosti suzbijanja štetnika, prethodno izbjegla složena procedura utvrđivanja pravnih odnosa na više od 60 tisuća zemljišnih čestica.

Ujedno se i naglašava kako će provedivost ministrove naredbe biti usporena zbog demografske situacije u Gorskom kotaru i nedovoljnih kapaciteta "Hrvatskih šuma" te drugih službi, nadležnih za suzbijanje potkornjaka.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Naredbu o mjerama za sprečavanje širenja i suzbijanje potkornjaka prema kojoj bi šumoposjednici u roku od mjesec dana, dakle do sredine prosinca, trebali u uredima Savjetodavne službe u Tršću ili Delnicama, predati zahtjev za doznaku i sječu njihovih smreka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje