VOLIMO TRAJNO

Gotovo 90 posto Hrvata konzumira mlijeko

Agrovijesti
Fotografija:
Istraživanje pokazuje da mlijeko konzumira 89,7 posto hrvatskih građana, a trajno mlijeko je u velikoj prednosti nad svježim - konzumira ga 71,6 posto hrvatskih potrošača starijih od 16 godina

Istraživanje koje su proveli magazin Ja TRGOVAC i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina pokazalo je da devet od deset Hrvata konzumira mlijeko. Naime, ukupno 89,7% ispitanih navodi da konzumira mlijeko od čega je njih 22,8% naglasilo da mlijeko konzumira samo uz kavu, a 66,9% ovu namirnicu pije i u svim drugim prigodama.

Osobito je značajno da gotovo dvije trećine konzumenata, njih 64,1%, mlijeko konzumira svakodnevno, a 25,9% ispitanika nekoliko puta tjedno. Manje je onih koji mlijeko piju nekoliko puta mjesečno (9,2%), a rijetko – nekoliko puta godišnje ima svega 0,7%.

Trajno mlijeko je u Hrvatskoj znatno popularnije od svježeg. Da konzumiraju trajno mlijeko navodi čak 71,6% ispitanika, a svježe njih 19%. Konzumenti većinom konzumiraju jedan tip mlijeka jer ih samo 9,4% podjednako konzumira i trajno i svježe mlijeko.

Kada su upitani o tome smatraju li da je mlijeko zdravo, uvjerljivo najveći broj ispitanika, njih 68%, izjavilo je da je mlijeko zdravo. Svega 10,7% ispitanih smatra da mlijeko nije zdravo, dok nešto više od jedne petine (21,3%) nema formiran stav po ovom pitanju.

Od ostalih mliječnih proizvoda najviše se konzumiraju sir (89,2%) i jogurt (82,4%). Nešto manji broj građana konzumira sladoled (72%), mliječne namaze (71,9%) i vrhnje (69,9%), dok 53,5% njih konzumira puding. Vrlo malih 2,3% građana ističe da ne konzumira nijedan mliječni proizvod.