Nova upotreba kore naranče

Gotovo je s otpadcima od hrane, znanstvenici su otkrili novi način uporabe kore naranče

Agrovijesti
Naranče Fotografija: Pixabay
Nevjerojatnih 3,8 milijuna tona kore od citrusa odlazi u otpad svake godine. No, skupina španjolskih istraživača otkrila je novu upotrebu tog tzv. otpada kao materijala za obradu otpadnih voda koji može filtrirati loše metala i druge zagađivače.

Kora citrusa, posebno od naranče, među najčešćim je otpadcima od hrane u svijetu. Nevjerojatnih 3,8 milijuna tona kore od citrusa odlazi u otpad svake godine. No, skupina španjolskih istraživača  otkrila je novu upotrebu tog tzv. otpada kao materijala za obradu otpadnih voda koji može filtrirati loše metala i druge zagađivače. Prvi test je napravljen s bakrom, potencijalno toksičnim teškim metalom prisutnom u nekim vodama.

Ovi znanstvenici sada bolje razumiju proces pretvaranja kore u prah, a za njega su testirali kore naranče i grejpa, a proces bi se mogao u budućnosti primijeniti i na druge kore citrusa. Proces obuhvaća sedimentaciju, dehidraciju, a zatim se koru i kemijski tretira zbog kiseline i njene teksture. To omogućuje kori filtriranje metala koje ne želimo u našoj vodi i poboljšava njihovu adsorpciju.

Konačni praškasti proizvod nastao od kore naranče izgleda pomalo kao filterski materijal na bazi ugljika, možda ćete naći na unutrašnjost Brita filter i to s dobrim razlogom, jer ima sličan učinak. U obradi otpadnih voda, materijal kore naranče pokazao se kao obećavajuć za filtriranje loših metala u vodi, što je dovoljno da istraživači vjeruju da je to zapravo može natjecati s aktivnim ugljenom koji je u Brita filterima. Inače, ugljik u Brita filterima je napravljen izgaranjem ljuske kokosovog oraha – što je još jedna zanimljiva uporaba otpadaka od hrane.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje