EU politika

Građani EU ustali protiv glifosata, Bruxelles prihvatio inicijativu

Agrovijesti
Glifosat Fotografija: Thinkstock
Europska komisija registrirala je Europsku građansku inicijativu (ECI) koja traži zabranu najpopularnijeg herbicida. Prikuplja se milijun potpisa

Europska komisija odlučila je prije par dana da registrira Europsku građansku inicijativu (ECI), koja poziva Komisiju "da predloži državama članicama zabranu preparata “glifosat”, reformira proceduru odobrenja pesticide i postavi širom EU obvezu smanjenja njihove upotrebe.

Kako se navodi u priopćenju Europske komisije, ova inicijativa će biti službeno registrirana 25. siječnja, a počet će prikupljanjem potpisa podrške inicijativi ECI, što će trajati godinu dana.

Podsjetimo, prošle godine u lipnju Europska komisija je donijela odluku o privremenom tehničkom produženju korištenja “glifosata” od 18 mjeseci na području Europske unije. Čeka se da Europska agencija za kemijske proizvode (ECHA) donese mišljenje o upotrebi spornog herbicida, a rok za to joj je kraj 2017. godine.

Europska građanska inicijativa trebala bi za godinu dana prikupiti millijun potpisa podrške građana u najmanje sedam država članica. U tom slučaju, Europska komisija morala bi reagirati u roku od tri mjeseca, odnosno donijese odluku o tome da li prihvaća ili ne prihvaća prijedlog ECI i na kraju da predloži članicama EU zabranu “glifosata”, koja bi bila obvezujuća za cijelu EU. U slučaju da ne prihvati inicijativu, ali i da joj da zeleno svjetlo, Komisija bi morala objasniti svoju odluku.

Glifosat je najbolje prodavan pesticid na svijetu. Sudeći prema podacima dostupnim javnosti, samo 15 do 20 posto konvencionalnih poljoprivrednika ga ne upotrebljava, a razlog za njegovu široku upotrebu je to što jako efikasno uništava korov. S druge strane, kada bi glifosat bio zabranjen, farmeri bi opet morali uklanjati korov mehanički – kao što se to radilo prije nekoliko deseeljeća. 

Stručnjaci kažu kako bi zabrana ovog preparata imala ekonomske posljedice za poljoprivredu jer bi poskupjela proizvodnju, dok bi s druge strane ekološke posljedice bile pozitivne.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje