Manifestacije

Gračišće: Brojni posjetitelji na 26. izložbi vina

Agrovijesti
Vino Fotografija:
O kvaliteti vina na ovogodišnjoj izložbi govori i podatak da je čak 217 vina nagrađeno, zapravo 87,8 posto uzoraka dobilo je neku od medalja, a najbolje ocijenjeno bijelo vino je malvazija Brajdice (2018.) Vinarije Koraca iz Višnjana, dok je najbolje ocijenjeno crno vino je teran Barbarossa (2016.) Vinarije Tomaz Wines iz Motovuna

Ovogodišnja 26. izložba vina u Gračišću na Pazinštini, koja je u ponedjeljak privukla veliki broj posjetitelja i zaljubljenika u vina iz cijele Istre i Primorsko-goranske županije, okupila je osamdeset istarskih vinara koji su ponudili na kušanje 247 uzoraka vina, od čega 144 bijela i 103 crna vina. 

O kvaliteti vina na ovogodišnjoj izložbi govori i podatak da je čak 217 vina nagrađeno, zapravo 87,8 posto uzoraka dobilo je neku od medalja, a najbolje ocijenjeno bijelo vino je malvazija Brajdice (2018.) Vinarije Koraca iz Višnjana, dok je najbolje ocijenjeno crno vino je teran Barbarossa (2016.) Vinarije Tomaz Wines iz Motovuna. Uz ta šampionska vina, zlatne medalje osvojio je 21 uzorak bijelih i 13 uzoraka crnih vina, srebrom se okitilo 69 uzoraka bijelih i 27 uzoraka crnih vina, a broncom 30 uzoraka bijelih i 27 uzoraka crnih vina.

Vina su se kušala u 16 konoba, od toga u devet konoba bijelih i sedam konoba crnih vina. Uz vina koja su dobila zlatne medalje moglo se kušati i ona koja su dobila srebrna i brončana odličja, kao i vina koja su ostala bez nagrada. 

"Izložba vina u Gračišću jedan je od simbola proljeća u Istri, ali i prilika za vrednovanje cjelogodišnjeg rada i truda istarskih vinogradara i vinara", kazao je prilikom otvorenja istarski župan Valter Flego. Okupljenima su užitak u dobrim vinima zaželjeli i načelnik općine Gračišće Ivan Mijandrušić te njegov kolega Anton Maver iz zbratimljene slovenske općine Mokronog-Trebelno (Dolenjska), čiji su se vinari, uz vinare iz Mađarske, također predstavili na ovogodišnjoj izložbi. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje