Raspisan javni poziv

Grad Karlovac u 2021. izdvojio oko 1,1 milijun kuna za poljoprivrednike

Agrovijesti
Fotografija:
U Proračunu Grada Karlovca za tu namjenu ove godine predviđeno je ukupno 945.500 kuna, od čega 500.000 kuna za mehanizaciju, 395.500 kuna za ostale mjere i 50.000 kuna za ublažavanje šteta od prirodnih nepogoda.

Grad Karlovac je u ponedjeljak, 15. ožujka raspisao Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora male vrijednosti za primarnu proizvodnu poljoprivrednim gospodarstvima na području grada Karlovca u 2021. godini.

U Proračunu Grada Karlovca za tu namjenu ove godine predviđeno je ukupno 945.500 kuna, od čega 500.000 kuna za mehanizaciju, 395.500 kuna za ostale mjere i 50.000 kuna za ublažavanje šteta od prirodnih nepogoda. Natječaj će biti objavljen cijele godine za svih 11 mjera iz programa, osim za mjeru nabave mehanizacije, strojeva i opreme za koju već godinama vlada najveći interes.

-Ta mjera će biti otvorena mjesec dana, odnosno do 15. travnja ove godine, a za nju postoje i posebna pravila. Zbog velikog interesa zahtjevi će se zaprimati mjesec dana, nakon toga obavit će se rangiranje pri čemu Grad Karlovac daje prednost mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicima kojima je to osnovna djelatnost. Za tu mjeru u prošloj godini isplatili smo više od 700 tisuća kuna, a ove godine u proračunu se za tu namjenu planira utrošiti 500 tisuća kuna. U prijedlogu rebalansa je da se za tu mjeru još dodatno povećaju sredstva za 150 tisuća kuna.

Bez obzira na krizu zadržali smo svih 11 mjera iz prošle godine, a koje obuhvaćaju gotovo sve vrste poljoprivredne proizvodnje.

Osim mjera za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i ove godine u Gradskom proračunu nalaze se i mjere za ruralni razvoj za koje je planirano 190 tisuća kuna. Ove godine uvedene su i nove mjere kao što je nabava ambalaže za prodaju poljoprivrednih proizvoda, certificiranje proizvodnje i digitalizacija proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda, a sve vezano uz novonastalu situaciju kako bi našim poljoprivrednicima omogućili da uz nove tehnologije unaprijede svoju prodaju u ovim teškim vremenima, naglasila je Andrea Vrbanek, viša savjetnica u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Za mjere poljoprivrede i ruralnog razvoja ovo godine ukupno je na raspolaganju  1,135 milijuna kuna.

Maksimalni iznos svih potpora po korisniku je do 60.000 kuna godišnje, a za mlade poljoprivrednike do 80.000 kuna po korisniku.

–Pozivamo sve poljoprivrednike da predaju zahtjeve koji se za primarnu poljoprivrednu proizvodnju mogu predati fizičkim putem u pisarnicu Grada Karlovca ili na email adresu: potpore-poljoprivreda@karlovac.hr. Ove godine je novost za ruralni razvoj da će se omogućiti i digitalno unošenje preko aplikacije koja će biti na web stranicama Grada Karlovca, poručuje Vrbanek.

Javni poziv bit će objavljen i u Karlovačkom tjedniku, 18. ožujka.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako im je opredjeljenje da prednost pri dobivanju potpora imaju sugrađani, odnosno oni OPG-ovi kojima je to osnovna djelatnost, zatim podržati mlade poljoprivrednike „koji su proteklih godina pokazali da imaju ne samo kvalitetne proizvode nego da ih  kreativno znaju i plasirati“.