KRUMPIR JE DOBRO RODIO

Grad Vrbovsko osniva poljoprivrednu tvrtku i pokreće zadrugu

Agrovijesti
Fotografija:
U Vrbovskom se očekuje dobar urod krumpira koji je grad početkom koronakrize posadio na gradskom zemljištu, a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je prijedlog o osnivanju Zadruge i gradske tvrtke vezane uz stočarstvo i poljoprivredu

Na 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovsko prihvaćen je prijedlog o osnivanju Zadruge i gradske tvrtke vezane uz stočarstvo i poljoprivredu.

Početkom proljeća je Grad Vrbovsko uslijed pandemije koronavirusa na gotovo tri hektara gradskog i unajmljenog zemljišta posadio krumpir, a građanima podijelio 28,5 tona krumpira i 2,000 sadnica voćaka. 

Kako doznajemo iz gradske uprave, urod gradskog krumpira u Vrbovskom bit će jako dobar, a odluka o osnivanju tvrtke i zadruge logičan je nastavak politike povećanja poljoprivredne proizvodnje u ovom dijelu Gorskog Kotara. "Plan je revitalizirati ono što je tijekom godina zamrlo u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Grad, koji je bio inicijator, sad želi prijeći na iduću stepenicu, a ta je uključiti što veći broj ljudi", kaže stručna suradnica Tatjana Kušić te najavljuje kako će se s besplatnim dijeljenjem krumpira i sadnica nastaviti ove jeseni i idućeg proljeća.

Već ovoga tjedna planira se procjena uroda gradskog krumpira, od kojeg će se jedan dio donirati pučkoj kuhinji, dječjem vrtiću i potrebitim građanima. Nakon humanitarnog djelovanja preostala količina bit će plasirana na tržište kroz gradsku tvrtku. Kako bi se za zainteresirane privatne proizvođače ostvarila odgovarajuća korist, u planu je i kooperacija s velikim tvrtkama, kao što je Agro Velebit, čije iskustvo u proizvodnji je Gradu i dosad bilo od iznimne pomoći. 

Zadruga, koja već postoji u Mrkoplju, revitalizirat će se sa sjedištem u Vrbovskom, a za rujan Grad Vrbovsko planira organizirati inicijalni sastanak na kojem će se zainteresiranima izložiti sve pogodnosti udruživanja. Gradonačelnik Dražen Mufić najavio je i provođenje ankete među vlasnicima poljoprivrednog zemljišta.