Megafarma krava

Kinezi grade najveću svjetsku mliječnu farmu sa 100.000 krava

Agrovijesti
Krava Fotografija: Pixabay
Rusiji je potrebno mlijeko jer bojkotira izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU zemalja, nakon što je Bruxelles nametnuo ekonomske sankcije poslije krize u Ukrajini

Kina gradi najveću mliječnu farmu u svijetu sa 100.000 krava koja će opskrbljivati Rusiju, prenosi Daily Mail. Ogromna farma u gradu Mudanjiangu imat će 60.000 krava više nego trenutno najveća svjetska farma China Modern Dairy Holdings Ltd., koja se također nalazi u Kini i okuplja 24 gospodarstva diljem zemlje. Farma je 50 puta veća od najveće engleske farme koja ima oko 2000 krava i tri puta veća od najveće američke farme Fair Oaks iz Indiane s 30.000 krava. Investicija Russia Severny Bura i China Zhongding Dairy Farminga, koji zajedno kreću u ovaj sveobuhvatni projekt, vrijedna je 1 bilijun yuana (oko 1,13 mlrd kn). Potpisan je i prvi sporazum o najmu 115.000 ha zemlje u ruskoj regiji Transbaikal za proizvodnju stočne hrane.

Rusiji je potrebno mlijeko jer bojkotira izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU zemalja, nakon što je Bruxelles nametnuo ekonomske sankcije poslije krize u Ukrajini.  

Farma je 50 puta veća od najveće engleske i tri puta veća od najveće američke farme

Mansel Raymond, predsjednik udruženja Copa-Cogeca, krovne organizacije europskih poljoprivrednika, rekao je da su zabrana i kinesko-ruski pothvat zabrinjavajuć signal za europske proizvođače mlijeka. "Postavljena ljestvica kineske investicije je ogromna. Sada se pitam hoćemo li ikada više dobiti natrag rusko tržište mlijeka", rekao je Raymond za Farmers Weekly.

"Izgradnja farme sa 100.000 krava jednostavno je nevjerojatna. Ako projekt uspije i ako 100.000 grla predstavlja muzne krave, ova jedinica mogla bi sama proizvoditi 800 milijuna litara mlijeka godišnje. U tom slučaju ekvivalent proizvodnje sira iznosio bi do 100.000 tona, a to bi značilo da jedinica sama za sebe može proizvesti oko 30 posto prijašnjeg izvoza EU u Rusiju", dodaje Raymond.

Većina Kineza je netolerantna na laktozu, iako upotreba mlijeka za piće raste. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje