Brendiranje školjki iz Boke Kotorske

Gradit će se laboratorij za morsku akvakulturu u Kotoru

Agrovijesti
Školjke Fotografija: Pixabay
Cilj je da se u novom Laboratoriju stvore uvjeti za umjetno razmnožavanje školjkaša, zatim uzgoj larvi korištenjem uzgojenih mikroalgi i povećanje proizvodnje školjkaša na području Bokokotorskog zaljeva. Nekoliko uzgajališta školjki bit će partneri na projektu i direktno će biti snabdjeveni uzgojenim jedinkama, nakon čega će se one uzgajati u prirodnoj sredini do dostizanja konzumne veličine - navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada Crne Gore.

Institutu za biologiju mora u Kotoru, Ministarstvo nauke Crne Gore uplatit će 91.893 eura za izgradnju laboratorija za morsku akvakulturu. Imajući u vidu značaj projekta za razvoj znanosti jačanje kapaciteta kotorskog Instituta za biologiju mora, te da u ovom trenutku ne postoji fond za financiranja projekta u okviru prioriteta S3, Ministarstvo je odlučilo da sufinancira laboratorije.

Planirana nadogradnja Instituta podrazumjeva izgradnju dodatnih 260 m2 prostora u kome će se obavljati laboratorijski rad i oformiti prostorije za umjetni uzgoj mikroalgi i školjkaša, kao i kabinet za rukovoditelja laboratorija i tehničko osoblje.

- Cilj je da se u novom Laboratoriju stvore uvjeti za umjetno razmnožavanje školjkaša, zatim uzgoj larvi korištenjem uzgojenih mikroalgi i povećanje proizvodnje školjkaša na području Bokokotorskog zaljeva. Nekoliko uzgajališta školjki bit će partneri na projektu i direktno će biti snabdjeveni uzgojenim jedinkama, nakon čega će se one uzgajati u prirodnoj sredini do dostizanja konzumne veličine - navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada Crne Gore.

Riječ je o Informaciji o realizaciji projekta "Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih tvrtki - Sustainable and innovative Agro food and fisheries value chain for SME’s cross border market – Food4health", Univerziteta Crne Gore - Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Rezultati znanstvenih eksperimenata u Laboratorijiu bit će direktno primjenljivi u gospodarstvu i utjecati na njegov razvoj, dok će bogato praktično iskustvo uzgajivača školjki doprinijeti završnoj fazi eksperimenta, odnosno promociji domaćeg proizvoda visoke nutritivne vrijednosti i brendiranju uzgojenih školjki sa područja Bokokotorskog zaliva.

Kako se navodi, formiranje ovakvog Laboratorija otvara mogućnost brojnim znanstvenim istraživanjima iz sektora morske akvakulture, ribarstva i primarne produkcije kroz različita fundamentalna i primjenjena istraživanja - od umjetnog uzgoja ugroženih ili ranjivih vrsta morskih organizama, repopulacije određenih vrsta čiji su resursi preplovljeni, razvoja novih protokola i unaprijeđenja taksonomskih metodologija.

Inače, Institut za biologiju mora je tijekom 2018. godine sudjelovao u pripremi projektne aplikacije u okviru IPA Internog poziva za tematske projekte prekogranične suradnje za Crnu Goru, Italiju i Albaniju.

Projekat je prijavljen u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Ministarstvima poljoprivrede Albanije i Italije i još tri znanstveno-istraživačke institucije sa područja Italije i Albanije.

Planirani početak projekta je ožujak 2019. godine, a trajanje četiri godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje