Znanost

Gradovi isisavaju vodu sa sela, upozoravaju znanstvenici

Agrovijesti
Navodnjavanje Fotografija: Pixabay
Međunarodni tim stručnjaka izračunao je da se najmanje 16 milijardi prostornih metara vode, ili ukupan godišnji tok Colorada u SAD-u, svake godine ispumpa iz sela u gradove.

Širenje gradova troši sve više vode, jačajući učinke klimatskih promjena i prijeteći stvaranjem "prašnjave i pustinjske" seoske okolice, upozorili su u četvrtak znanstvenici. 

Međunarodni tim stručnjaka izračunao je da se najmanje 16 milijardi prostornih metara vode, ili ukupan godišnji tok Colorada u SAD-u, svake godine ispumpa iz sela u gradove.

To je tek manji dio globalnog problema koji će dodatno eskalirati, imajući na umu procjene UN-a da će se do 2050. 2,5 milijardi ljudi preseliti u gradove.

"Urbanizacija sve više postaje natjecanje između gradova i poljoprivrede", rekao je autor studije Dustin Garrick s Oxforda. "To je već sada veliki problem i najvjerojatnije će postati još veći", dodao je.

Garrick kaže da je svijet nepripremljen zbog nedostatka podataka, posebno za Južnu Ameriku i Afriku.

Studija, objavljena u časopisu Environmental Research Letters, analizirala je stotinu ranijih istraživanja o prebacivanju vode iz ruralnih područja u gradove.

U njima se identificira više od stotinu projekata, cjevovoda ili brana kojima se voda skreće u 69 gradova radi zadovoljavanja potreba 383 milijuna ljudi, uglavnom u Sjevernoj Americi u Aziji.

U brojnim slučajevima to je koristilo gradovima na štetu seoskog stanovništva i izazvalo prosvjede farmera koji su ostali bez vode.

Uzimajući u obzir da će suše i druge ekstremne vremenske nepogode postati češće zbog globalnog zatopljenja, napetosti će se pojačati, upozorio je Mbaye Mbeguere iz zaklade WaterAid. "No, bolje planiranje moglo bi pomoći, dodao je.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje