AGROTURIZAM

Grčke regije ovog ljeta odlučile potaknuti razvoj agroturizma

Agrovijesti
Ruralni turizam Fotografija: Morana Begač
Regije smatraju da će povezivanje poljoprivredno-prehrambenog sektora s ugostiteljskim djelatnostima, kao i povećanje potrošačke "regionalne svijesti" potaknuti potencijal lokalnog rasta.

Zbog političke nestabilnost Turske, Grčka ovog ljeta očekuje više od 30 milijuna turista.  Prema procjenama Udruge grčkih turističkih poduzeća, prihodi od turizma u 2017. godini povećat će se za 9%,  i dosegnuti 1,3 milijarde eura.

Prema napisima Ypaithros.gr, grčke regije žele preuzeti pokretačku snagu zemlje kroz promicanje agroturizma. Agroturizam u osnovi povezuje turizam i poljoprivredu iskorištavanjem specifičnih lokalnih značajki poljoprivrednih prehrambenih proizvoda. Što se tiče prehrambenih proizvoda, Grčka je među prvih pet zemalja EU s registriranim prehrambenim proizvodima u okviru shema kvalitete EU.

Regije smatraju da će povezivanje poljoprivredno-prehrambenog sektora s ugostiteljskim djelatnostima, kao i povećanje potrošačke "regionalne svijesti" potaknuti potencijal lokalnog rasta.

Od središnje Makedonije do Krete, regije uspostavljaju poljoprivredno-prehrambena partnerstva uz potporu EU i zajednički pokušavaju postići procvat gospodarstva kroz tu sinergiju. Prema kreatorima politike, ideja agroturizma može biti dio šireg poteza "ruralne renesanse", jer se može koristiti kao sredstvo za vraćanje mladih na farme, kao i za novu ulogu žena u poljoprivredi.

U studiji o ženama u ruralnim područjima koje je usvojio Odbor za poljoprivredu Europskog parlamenta i Odbor za žene u veljači, zakonodavci EU-a ukazali su na ulogu žene u poticanju ruralnih područja.

"Ruralni turizam, koji uključuje opskrbu dobrima i uslugama na selu kroz obiteljske i zadruge, je sektor s niskim rizikom, generira zaposlenje, omogućuje kombiniranje osobnog i obiteljskog života s radom i potiče ruralno stanovništvo, a posebno žene da ostanu na selu ", istaknuto je u izvješću.

Što se tiče mladih ljudi, Copa-Cogeca, organizacija europskih poljoprivrednika, vjeruje da razvoj "pametnih sela" ne bi samo pojačao dobrobit poljoprivrednika, već bi poljoprivreda time sve više privlačila i mlade ljude.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje