zaštita poljoprivrednika

Grčki poljoprivrednici bijesni zbog gradonačelnika koji je zabranio kratke lance opskrbe hranom

Agrovijesti
Tržnica Fotografija: Pixabay
Kratki lanci opskrbe hranom postali su popularni u Grčkoj nakon ekonomske krize koja je prisilila male proizvođače i potrošače da potraže alternativne načine opskrbe hranom po pristupačnim cijenama.

Gradonačelnik grada Kozani na sjeveru Grčke, odlučio je zabraniti pokret "Bez posrednika", koji je stvorio izravnu vezu između lokalnih poljoprivrednika i potrošača. Lokalne vlasti kažu kako je tržište poljoprivrednika, koje postoji posljednjih pet godina, prekršilo postojeće zakonodavstvo.

Kratki lanci opskrbe hranom postali su popularni u Grčkoj nakon ekonomske krize koja je prisilila male proizvođače i potrošače da potraže alternativne načine opskrbe hranom po pristupačnijim cijenama.

Na razini EU-a posljednjih godina razvijeni su različiti oblici kratkih lanaca opskrbe hranom (SFSC). Zagovornici kažu da se SFSC ne bavi samo prodajom lokalnih jeftinih proizvoda, već i pozitivnim učincima na ruralno društvo, okoliš i agroturizam.

Lokalni mediji e-ptolemeos.gr izvijestio je da je gradonačelnik odlučio zaustaviti pokret "Bez posrednika", a taj potez je iznenadio, s obzirom da je gradonačelnik Lefteris Ioannidis poznati ekolog koji je pohvaljen zbog svojih progresivnih političkih odluka.

On je jedan od rijetkih gradonačelnika diljem zemlje koji provodi zabranu pušenja na javnim mjestima. Također je toplo pozdravio sirijske izbjeglice na vrhuncu migracijske krize.

Poljoprivredna zadruga "Aliakmon" optužila je i gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Chryssu Athanasiadoua, političara krajnje ljevice, da su pokleknuli pod pritiskom velikih poduzeća u regiji i na tržištu.

"Šteta je. Gradonačelnik lišava proizvođače značajnih prihoda i potrošače jeftinijih i visokokvalitetnijih proizvoda “, rekao je Panagiotis Arnidis, predsjednik Aliakmona.

Općinski izvori su objasnili da bi prema postojećem zakonodavstvu ti proizvođači trebali tražiti dozvolu za rad i slijediti određeni postupak odobravanja.

"Proizvođači nisu učinili ništa loše i ne možemo dopustiti da nekontrolirano tržište djeluje", kazali su izvori.

Prema postojećem zakonu, proizvođači bi trebali stvoriti neprofitne organizacije kako bi mogli raditi i istovremeno dokazati godišnjim izvješćem da se njihove aktivnosti temelje na solidarnosti prema onima kojima prodaju svoju robu.

Poljoprivrednici u Kozanima kažu da, unatoč zakonodavnom jazu, tržišta poljoprivrednika u drugim grčkim regijama već funkcioniraju bez ikakvih problema. Oni ne razumiju zašto bi se zabrana trebala primjenjivati samo na njih.

Arnidis je kazao kako iza zabrane stoje lokalni komercijalni interesi i supermarketi. Tržište poljoprivrednika organizirano je jednom mjesečno, a povratne informacije od lokalnih potrošača bile su vrlo pozitivne i ažurne, kazao je.

No, policija je nedavno poslana na tržnicu poljoprivrednika i izdavale kazne od 200 eura svakom proizvođaču, rekao je Arnidis.

Izvori lokalnih vlasti negirali su da su poslali policiju. Prema njima, organizirani upravitelji tržnica tako su se pozvali na relevantni zakon. U međuvremenu, grčki parlament nedavno je izglasao zakon o agroturizmu, koji je jedan od parametara i načina funkcioniranja kratkih lanaca opskrbe hranom, posebno za proizvode visoke kvalitete u južnoj Europi.

Gastronomski turizam sastavni je dio kulturne baštine različitih mjesta i oblik turizma u slobodno vrijeme “, navodi se u zakonu, jasno stavljajući do znanja da je jedna od glavnih aktivnosti za promicanje agroturizma kupnja poljoprivrednih proizvoda izravno od proizvođača.

Međutim, gradonačelnik ističe kako je ovaj pokret i novi način prodaje protiv postojećeg zakonodavstva. Ministarstvo poljoprivrede donijelo zakonodavni prijedlog o kratkim lancima opskrbe hranom, no parlament još uvijek nije odobrio taj zakon.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje