Kazna iz EU

Grčki ratari državi vraćaju 500 eura nezakonitih potpora

Agrovijesti
Novčanice eura Fotografija: Pixabay
Europski sud pravde naredio je grčkim poljoprivrednicima da državi moraju vratiti 425 milijuna eura dobivene pomoći. Time je potvrđena odluka kako su ova sredstva zapravo dio nezakonitih državnih potpora

Europski sud pravde naredio je grčkim poljoprivrednicima da državi moraju vratiti 425 milijuna eura dobivene pomoći. Time je potvrđena odluka kako su ova sredstav zapravo dio nezakonitih državnih potpora. Prema najnovijoj presudi, sredstva dodjeljena poljoprivrednicima su u suprotnosti sa propisima o zaštiti konkurencije, zbog čega moraju biti vraćena, prenose grčki mediji.
Poljoprivrednici su, kako se ističe u presudi, dobili sredstva preko državne Grčke organizacije za osiguranje poljoprivrede (ELGA), pri čemu su nastali troškovi pokriveni kreditom koji je ELGA dogovorila sa bankama i za koji je garantirala država, a ne iz doprinosa za osiguranje. 

"Od grčkih poljoprivrednika će se zahtjevati da u prosjeku vrate oko 500 eura po poljoprivrednom gospodarstvu", navodi se u priopćenju suda.  Ovaj slučaj datira još iz 2009. godine kada je 800.000 grčkih poljoprivrednika dobilo državnu pomoć nakon loših vremenskih prilika u toj regiji. Europska komisija proglasila je kasnije dodjeljena sredstava kao nezakonite državne potpore. 
Ovakva odluka europskog suda dolazi u osjetljivim vremenima za Grčku. Naime, poljoprivrednici u toj zemlji su bijesni zbog dubokih poreznih i mirovinskih reformi zahtjevanih u sklopu 86 milijardi eura vrijednog paketa pomoći dodjeljenog Ateni.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje