LOŠ POČETAK BERBE

Grožđe beru nadničari iz Srbije jer ih vinari u Slavoniji ne mogu naći

Agrovijesti
Berba grožđa Fotografija: Thinkstock
Za osam sati nadničar u berbi može zaraditi oko 160 kuna. Vinogradari se pitaju je li to pretežak posao, premalo novca ili su svi berači otišli

Nikad bolja kvaliteta grožđa, nikad bolji rod, ali i nikad veći problemi. Tako govore vinari s istoka Hrvatske. Berba grožđa je počela, a osim na niske otkupne cijene, vinari se žale i da nemaju dovoljno berača.

– Nekima taj posao nije atraktivan, drugima je pretežak, trećima je u tom poslu malo novca, a bojim se da je najviše onih koji jednostavno ne žele raditi. Istodobno, mnogi su se ljudi odselili – kaže vinogradar Ivan Buhač, jedan od najpoznatijih iločkih vinara. Za potrebe berbe 27 hektara vinograda Buhač je uspio pronaći 21 nadničara, od kojih su samo troje iz Iloka. Njegova vinarija ima i veće kapacitete prerade, ali ih ne može iskoristiti jer nema više berača. Objašnjava da je za vrhunska vina neophodno da se grožđe bere ručno, a ne kombajnima koji berbu ubrzaju, ali pritom uberu i ono što ne treba.

– Angažirali smo i nadničare iz Srbije koji imaju naše dokumente, ali će se berba ipak oduljiti. Nadam se da ćemo ipak uspjeti sve obrati – kaže Buhač, koji nadničarima plaća put i učinak.

Iločki vinari napominju da je problem iz godine u godinu sve izraženiji, sada već alarmantan.

– Ne znam što ćemo, treba nam 25 berača, a dosad smo ih uspjeli naći 11. Idemo i po okolnim selima u potrazi za ljudima jer nemamo izbora. Svi strahujemo da nećemo uspjeti obrati sve grožđe – kaže Dario Kovačević iz OPG-a vlasnika Marija Kovačevića iz Lovasa.

Njihov OPG berače plaća 20 kuna po satu, tako da se za osam sati rada može zaraditi oko 160 kuna. Pokrivaju i troškove prijevoza ili ga oni osiguravaju. Ali ni to ne pomaže.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje