PRODAJA

Grupa Danone prodaje 14-postotni udio u japanskom Yakultu

Agrovijesti
Danone Fotografija: Danone
Već su nekoliko puta bili meta preuzimanja

Francuski prehrambena grupa Danone planira prodati 14-postotni udio u japanskom proizvođaču probiotika Yakultu, priopćile su u srijedu dvije kompanije.

Danone bi prema tržišnim cijenama mogao tom transakcijom pribaviti oko 1,5 milijardi eura. Francuska kompanija trenutno drži nešto više od 20 posto udjela u Yakultu.

Iz najvećeg proizvođača jogurta u svijetu najavljuju da će prodaja biti provedena tržišnom transakcijom koju je pokrenuo Yakult a trebala bi biti zaključena u ožujku.

Iz Yakulta su ujedno najavili i program otkupa dionica ukupne vrijednosti 36 milijardi japanskih jena (335,76 milijuna dolara), u kojem će sudjelovati i Danone.Francuska grupa namjerava zadržati sedam posto 7-postotni udio Yakulta.

Danone je u posljednje vrijeme izložen pritisku investitora da poboljša prinose dioničarima. Francuska tvrtka u čijem su portfelju brendova jogurti Activia i Actimel i voda Evian bilježi slabiji rast od pojedinih konkurenata, uglavnom zbog slabih rezultata u mljekarskom poslovanju u Europi u kontekstu anemične potražnje i konkurencije trgovačkih marki.

Već su nekoliko puta bili meta preuzimanja. Godine 2005. francuska vlada zapriječila je navodnu Pepsicoovu ponudu, javno okarakteriziravši Danone kao zaštićenu "stratešku" kompaniju.

Prošle je godine Danone prodao mljekarsko poslovanje Stonyfield Lactalisu za 875 milijuna dolara nakon što su kupili američkog pionira u segmentu organske hrane WhiteWave za 12,5 milijardi dolara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje