najveći proizvođač

Grupa Pivac godišnje proizvede oko 800 tona dalmatinske pancete

Agrovijesti
Fotografija:
Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla kupcima jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda čija se proizvodnja, odnosno prerada, mora odvijati na definiranom području, no pritom upotrijebljena sirovina ne mora potjecati isključivo od životinja koje su rođene i uzgajane u tom području

U Hrvatskoj se godišnje ukupno proizvede oko 1.500 tona dalmatinske pancete, od čega se oko 800 tona odnosi na proizvodnju Mesne industrije Braća Pivac. Godišnja proizvodnja dalmatinske pečenice kreće se oko 400 tona, pri čemu polovica ukupno proizvedene količine također dolazi iz Vrgorca.

U svojem proizvodnom pogonu u Gospodarskoj zoni Ravči kraj Vrgorca Grupa Pivac spaja tradiciju s modernim tehnologijama te zadovoljava sve uvjete tradicionalne proizvodnje Dalmatinskog pršuta, Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice, koji se sole krupnom morskom soli iz domaćih solana, suše na dalmatinskoj buri, dime bijelim drvom te potom zriju u autentičnim uvjetima. Pritom je Dalmatinski pršut jedan od rijetkih proizvoda koji ne sadrži aditive, konzervanse ni bojila.

Ukupan kapacitet proizvodnog pogona, u koji je uloženo 120 milijuna kuna, na godišnjoj razini iznosi oko 350.000 komada pršuta, od čega oko 70 posto zaštićenih Dalmatinskih pršuta, te više od 600.000 komada ostalih tradicionalnih trajnih proizvoda poput Dalmatinske pečenice, Dalmatinske pancete i buđole.

Oznaka zaštićenog zemljopisnog podrijetla jamči tako da je svaki proizvod koji nosi naziv Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice proizveden u jednoj od četiriju dalmatinskih županija na tradicionalan način koji je omogućen specifičnim klimatskim uvjetima karakterističnima za područje Dalmacije.

Prema proizvođačkoj specifikaciji, Dalmatinska panceta proizvodi se od mesnate slanine, a Dalmatinska pečenica od dugog leđnog mišića svinja, postupkom soljenja ili salamurenja, blagog dimljenja hladnim dimom proizvedenim pirolizom biranih vrsta tvrdog drveta te sušenjem i zrenjem. Cjelokupan postupak prerade Dalmatinske pancete od početka faze soljenja ili salamurenja do kraja faze zrenja traje najmanje 65, a Dalmatinske pečenice 45 dana.

Povezanost ovih proizvoda i područja Dalmacije temelji se na znanju i umijeću lokalnog stanovništva. Burna povijest, utjecaj različitih kultura na život i običaje domaćeg stanovništva, stalna dostupnost morske soli uz povoljne klimatske odlike zaslužni su za višestoljetnu tradiciju lokalne proizvodnje suhomesnatih proizvoda u Dalmaciji, iz koje proizlazi njihova kvaliteta.

Pritom treba napomenuti da zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla kupcima jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda čija se proizvodnja, odnosno prerada, mora odvijati na definiranom području, no pritom upotrijebljena sirovina ne mora potjecati isključivo od životinja koje su rođene i uzgajane u tom području.

„Iza nas je dug put, no vrijedilo ga je započeti i dovršiti, jer sad imamo još jedan vrijedan i autohton proizvod koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, uz naš već poznat i prepoznatljiv Dalmatinski pršut. Velika je to vijest za hrvatsku gastronomiju, turističku ponudu te gospodarski potencijal, jer je riječ o oznaci koja jamči proizvodnju po točno propisanim uvjetima temeljenima na dalmatinskoj tradiciji i koju potrošači na inozemnim tržištima itekako poštuju i cijene“, izjavio je Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac i član radne skupine za proces zaštite Dalmatinske pancete.