AGROKOR Revizija:

Gubitak Belje grupe u prošloj godini 45 milijuna kuna

Agrovijesti
Belje proizvodi dobili nagrade na sajmu AGRA Fotografija: Belje d.d.
Belje grupa prošlu je godinu završila s neto gubitkom od 45 milijuna kuna, dok je gubitak za 2015. iznosio 113 milijuna kuna, odnosno bio je za 68 milijuna kuna veći nego je objavljeno za tu godinu, podatak je iz revidiranog konsolidiranog godišnjeg izvješća koji je ta tvrtka objavila u četvrtak.

Belje grupa prošlu je godinu završila s neto gubitkom od 45 milijuna kuna, dok je gubitak za 2015. iznosio 113 milijuna kuna, odnosno bio je za 68 milijuna kuna veći nego je objavljeno za tu godinu, podatak je iz revidiranog konsolidiranog godišnjeg izvješća koji je ta tvrtka objavila u četvrtak.

Poslovni prihodi Belje Grupe iznosili su prošle godine 1,62 milijarde kuna, a za 2015. nešto malo više od 1,65 milijardi, što je 'prepravljena' stavka i za oko 14 milijuna kuna manji prihod nego je to ranije bilo objavljeno za 2015. bilo

Po tim prepravcima, Belje Grupa je prošle godine ostvarila 30 milijuna kuna manje poslovne prihode nego 2015.

"Poslovni prihodi korigirani su temeljem neevidentiranih odobrenja koja se odnose na 2015. od 14 milijuna kuna", napominje se u izvješću.

Prepravljeni su i poslovni rashodi, koji su za prošlu godinu iznosili 1,6 milijardi kuna, dok su za 2015. iznosili 1,66 milijardi, odnosno bili su za oko 38 milijuna kuna viši nego je ranije bilo objavljeno za 2015..

"Prepravak poslovnih rashoda najvećim dijelom odnosi se na korekciju precijenjene vrijednosti zaliha i kratkotrajne biološke imovine (21 milijun kuna) te neevidentiranog rashoda temljem isknjiženja zemljišta predanih RH (11 milijuna kuna)", navodi se u izvješću.

Ukupne obveze Belje grupe sa zadnjim danom prošle godine iznosile su 1,8 milijardi kuna, od čega su dugoročne bile 155 milijuna kuna, a kratkoročne 1,67 milijardi kuna.

Navodi se i da je neto imovina Grupe pozitivna i iznosi 1,3 milijarde kuna.

Po podacima iz izvješća, obveze prema dobavljačima krajem prošle godine iznosile su ukupno 279,5 milijuna kuna, što je za oko 35 milijuna kuna više nego su bile krajem 2015., a najveći dio toga od 223 milijuna kuna su obveze prema dobavljačima u zemlji.

Od ukupnih 37,8 milijuna kuna obveza prema dobavljačima-društvima članicama Agrokor grupe, najviše ili 27 milijuna Belje duguje Agrokor trgovini, a uz te ima još i 373,3 milijuna kuna obveza po mjenicama i regresnom pravu.

U sklopu izvješća priložena je i odluka Uprave Belja, koju potpisuje predsjednik Uprave Davor Bošnjaković, a kojom se glavnoj skupštini predlaže da se "gubitak za 2016. od 41,4 milijuna kuna pokrije na teret rezultata budućih razdoblja".

  • Avatar
    limun 06. Listopad 2017. u 09:36 Tipično za "Matanovski" stil poslovanja, a još će govoriti i da su ga molili da nikome ne plača jer je njihov zaštitnik i mentor. Balkanezeri ogrezli u kriminalu koji znaju da im se ništa ne može dogoditi.
  • Avatar
    limun 06. Listopad 2017. u 09:32 Nije problem vrijednost imovine, to je ionako relativno, nego je problem neplaćanje i paralelno financiranje, što je kriminal kao nekad Agrokomerc. To je trebao netko spriječiti, ali je još i nagrađen.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje