Proljetni bjelovarski sajam

Gudovac: Mladi su snaga hrvatskog agrara

Agrovijesti
Ministar Romić otvorio 19. proljetni međunarodni bjelovarski sajam Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Ministar poljoprivrede Romić otvorio Proljetni sajam u Gudovcu

Ministar poljoprivrede Damir Romić otvorio je danas u Gudovcu 19. proljetni međunarodni bjelovarski sajam koji se održava do nedjelje 3. travnja. Najveći je to poljoprivredni sajam u Hrvatskoj, po događanjima i novostima koje su planirane, a sigurno i najzapaženiji u regiji.

„Sajam je mjesto komunikacija i razvoja ideja pa se nadam da ćemo i ovdje pronaći neka rješenja za našu poljoprivredu koja je u teškom stanju. Ništa bolje nije ni u Europskoj uniji, ali ona nam neće riješiti naše problem, već to moramo mi sami, naglasio je ministar Romić.

Iznio je da se u Ministarstvu užurbano radi na Strategiji poljoprivrede te šumarstva i prerade drva kao i na izradi zakonskih propisa koje će trebati implementirati u prostor. Kao posebno značajan problem iznio je podatak o 650.000 hektara zapuštenog zemljišta. „Zemljište koje se neadekvatno koristi moramo staviti u funkciju“, najavio je ministar ambicioznu reformu zemljišne politike uz tvrdnju kako će se prvi projekti iz komasacije početi realizirati još ove godine. Uz komasaciju, naveo je i projekte navodnjavanja za koje se radi dokumentacija. „Uređenje poljoprivrednog prostora krucijalna je obveza, moramo što prije u funkciju staviti sve raspoložive resurse i time osigurati sirovine za domaću prehrambenu industriju koja je naša vrlo važna industrijska grana“, naglasio je ministar Romić.

Ministar Romić otvorio 19. proljetni međunarodni bjelovarski sajam

Isplata poticaja od 4. do 15. travnja

Najavio je da već idući tjedan ide isplata poticaja i bit će gotova do 15. travnja. Riječ je o dijelu sredstava koja stižu iz europske omotnice, a istodobno će biti isplaćena i interventna potpora za mljekarski sektor. Ministar je ustvrdio kako se ovih dana intenzivno radi i na rješenjima da se pomogne, danas možda najranjivijem mljekarskom sektoru u nacionalnom agraru. Najavio je i Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi kojom će se riješiti lanac problema primarne proizvodnje preko prerađivačkog sektora do polica trgovaca, i naglasio kako će se tim Zakonom konačno na tržištu uvesti red.

Dotakao se i Programa ruralnog razvoja i izrazio uvjerenje da ćemo uspjeti povući ukupan iznos veći od 2 milijarde eura i ugraditi ga kroz nove projekte u ruralni prostor i time zaustaviti veliki problem depopulacije na tim područjima.

Posebno se osvrnuo na mlade poljoprivrednike. „Ovaj sajam je u svoj fokus stavio tu ciljanu grupaciju koja može inovacijama i tehnologijama  izmijeniti sadašnju nepovoljnu situaciju u poljoprivredi i njezinoj strukturi. Uvjeren sam da mladi imaju tu poduzetničku energiju“, naglasio je ministar Romić.

Ministar Romić otvorio 19. proljetni međunarodni bjelovarski sajam

Od prošle godine Bjelovarski sajam d.o.o. član je priznate međunarodne organizacije EURASCO koja okuplja najuspješnije i najbolje europske sajmove. Ustrajan i prepoznat, sajam iz godine u godinu bilježi rast, a upravo sve veći broj uspješnih domaćih, ali i stranih prijavljenih tvrtki iz 15 zemalja, dokaz su tomu. Osuvremenjen i dodatno uređen prostor sajma ove je godine zakupilo gotovo 500 izlagača, 100 više u odnosu na prošlogodišnji proljetni. Zemlja partner je Republika Makedonija, kazao je na svečanosti otvorenja direktor Sajma Davor Posavac. Proljetni sajam obuhvaća cjelokupan program poljoprivredne mehanizacije brojnih robnih marki, zaštitnih sredstava za bilje, sjemenje. Upravo na ovoj priredbi bit će predstavljeni noviteti u poljoprivredi kao što su berač smilja i sadilica za kukuruz na foliju. Izložen će biti traktor godine, šumarska mehanizacija i traktori domaće proizvodnje.

Međunarodni otvoreni dani mladih poljoprivrednika

Drugu godinu zaredom, na sajmu se održavaju Međunarodni otvoreni dani mladih poljoprivrednika, čiji je interes za izlaganje velik. U sastavu toga, Bjelovarski sajam, HUMP i Agobiz portal organizirali su brojna stručna predavanja i nekoliko panela. Najzanimljiviji je planiran  za  dan otvorenja sajma „Mladi menadžeri u agrobiznisu i poljoprivredi“.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje