Svjetski dan prava potrošača 2017

HAH: Čitajte deklaracije na hrani

Agrovijesti
Deklaracije, sljedivost Fotografija: Thinkstock
Zdravlje potrošača iznad svega od samog osnutka je geslo Hrvatske agencije za hranu. Svjetski dan prava potrošača obilježava se 15. ožujka, a prilika je za promicanje temeljnih prava svih potrošača, sa zahtjevom da se ta prava poštuju i štite.

Jedan od važnih segmenata zaštite prava potrošača predstavlja označavanje hrane. To je ujedno i značajan oblik komunikacije između proizvođača hrane i potrošača. Važno je da potrošač već prilikom odabira određenog proizvoda na raspolaganju ima potpune i jasne informacije kako bi bio u mogućnosti donijeti ispravnu odluku o kupnji određenog proizvoda.

U prilog važnosti pravilnog označavanja proizvoda govori i činjenica da je 2010. godine Europski parlament odlučio značajno proširiti informacije koje je proizvođač hrane obavezan istaknuti na proizvodu. Tako je obavezno istaknuti ključne nutritivne vrijednosti, kao što su energetska vrijednost, sadržaj masti i zasićenih masti, ugljikohidrata, bjelančevina te šećera i soli.

Osim toga, proizvođači su obvezni ispravno istaknuti rok trajanja i to kao „najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“.

Koliko su potrošačima važne informacije koje se nalaze na proizvodu kojeg kupuju i koliko je svijest o važnosti čitanja informacija o hrani porasla, pokazuju i rezultati istraživanja HAH-a o učestalosti čitanja informacija, provedenih 2014. i 2016. godine.

informacije-o-hrani

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje