Halal industrija ima velike potencijale za razvoj

Halal tržište vrijedi 2,3 triliona dolara, a procjena je da će ubrzo doći do tri triliona dolar

Agrovijesti
Halal sajam u Sarajevu Fotografija: Agrobiz
Halal tržište vrijedi 2,3 triliona dolara, a naša procjena je da će ubrzo ostvariti rast od tri triliona dolara. Kompanije vide veliki potencijal i benefite od prisustva na ovom tržištu, što se odnosi kako male, tako i velike kompanije

Tijekom “Info dana halal industrije” održanog drugog dana međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2018, sudionici panela su ukazali na prednosti koje kompanijama donosi posjedovanje halal certifikata kako bi učvrstili poziciju na dinamičnom halal tržištu, koje bilježi značajne trendove rasta i pruža velike potencijale za razvoj.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić istaknuo je da je ova institucija otvorena svim kompanijama iz sektora halal poslovanja.

“Privredna komora FBiH teži biti centar za sve kompanije iz halal industrije”, rekao je Jašarspahić.

Pri komori od 2015. godine djeluje i Udruženje halal industrije, novoimenovani predsjednik ovog Udruženja Vedad Halilović istaknuo je da je cilj zajedničkim naporima pospješiti rad članica i učiniti njihovo djelovanje koherentnijim.

Sekretar Udruženja halal industrije Emir Pašić predstavio je članice Udruženja te govorio o privilegijama koje one imaju od članstva.

“Naši ciljevi su biti potpora ostvarenju ciljeva članica koje posluju na halal principima kako bi se ostvarili kao lideri u halal industriji”, rekao je Pašić.

Zafarjon Khotamov, specijalni savjetnik za operacije Grupacije Islamske razvojne banke iz Saudijske Arabije govorio je o izazovima u halal industriji i inovativnim načinima kako potaknuti rast ovog tržišta.

“Halal tržište vrijedi 2,3 triliona dolara, a naša procjena je da će ubrzo ostvariti rast od tri triliona dolara. Kompanije vide veliki potencijal i benefite od prisustva na ovom tržištu, što se odnosi kako male, tako i velike kompanije”, rekao je Khotamov, ističući važnost dobro osmišljenog strateškog pristupa halal tržištu.

Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta BiH podsjetio je na važnost pouzdanog sustava za certificiranje halal proizvoda, što je bit poslovanja Agencije.

“Broj certificiranih halal kompanija raste 20 posto svake godine”, rekao je Alihodžić.

O važnosti halala u finansijskom sektoru govorila je Aida Hadžić, iz BBI Banke.

“Banke koje posluju na islamskim principima otpornije su na rizike, što se najbolje pokazalo nakon globalne financijske krize 2008. godine”, rekla je Hadžić, posebno ističući izazove koje BBI Banka uspješno nadilazi od 2000. godine od kada je prisutna u BiH, kao jedina banka koja posluje sukladno s islamskim principima.

Sajam koji organiziraj Bosna Bank International (BBI) u suradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB) okupio je sudionike iz više od 40 zemalja, te oko 100 izlagača iz cijelog svijeta.

Tijekom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružatelja halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Europske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Libije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje