Kamate za poljoprivredu

HAMAG za seljake jamči i 80%

Agrovijesti
Državno prvenstvo u pranju u Kupinečkom Kraljevcu Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Neovisni jamstveni projekt za financiranje agrara HAMAG-BICRO predstavit će do kraja tjedna.

Na nedavnoj je Večernjakovoj konferenciji Hrvatska kakvu trebamo – Poljoprivreda za 21. stoljeće na prigovor OPG-ovca o teškom postizanju konkurentnosti u uvjetima skupih kredita državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković najavila da će već u 2018. Ministarstvo omogućiti kreditiranje poljoprivrede uz kamatu nižu od dva posto.

Jamstva i do 80 posto iznosa glavnice

No, svoj neovisni projekt za financiranje agrara predstavit će javnosti krajem tjedna i HAMAG-BICRO: kako doznajemo iz upućenih izvora, za kredite u vrijednosti do 10 milijuna kuna izdavat će jamstva i do 80 posto iznosa glavnice. Nikad dosad za seljake u Hrvatskoj nije bilo slične opcije.

Pripremljena su, doznajemo, dva jamstvena modela kredita ili leasinga: u prvom će se financirati investicije u poljoprivredi s jamstvenim pokrićem glavnice do najviše 10 milijuna kuna i maksimalnom jamstvenom stopom do 50 posto, odnosno za mlade poljoprivrednike do 40 godina koji prvi put preuzimaju poljoprivredno gospodarstvo kao njegovi nositelji i do – 80 posto.

U Mjeri B, za obrtna sredstva, najveći je iznos jamstva 750 tisuća kuna, a stopa jamstva 50 posto. Maksimalno je trajanje jamstva u Mjeri A 15 godina, u Mjeri B pet godina. Tražitelji kredita koje će odobravati banke moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednika, ne smiju biti u blokadi ili imati dugova prema državi, a ulaganje mora biti procijenjeno kao održivo.

Dvije vrste proizvoda Svoje financijske instrumente koji bi uključili kredite s kamatama od 0,5 do 1,5 posto i jamstvima i do 90 posto iznosa kredita Ministarstvo poljoprivrede tek mora ugraditi u Program ruralnog razvoja RH kroz njegove izmjene zatražene od Europske komisije.

Dosad u njemu financijski instrumenti uopće nisu bili opisani. – Intenzivno radimo na zadovoljenju svih tehničko-pravnih preduvjeta da ovi inovativni financijski proizvodi postanu dostupni već početkom 2018. te da budu istovjetni ili čak povoljniji u odnosu na druge ESI fondove – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Najvjerojatnije će, otkrivaju, imati dvije vrste proizvoda: mikro i male zajmove te garancije i kredite za rast i razvoj. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje