Prijave u tijeku

Uskoro starta prvo Nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama djece

Agrovijesti
Fotografija:
Istraživanje se provodi sukladno europskoj metodologiji, a trajat će godinu dana, kako bi se prikupili podaci o konzumaciji sezonske hrane i specifičnosti prehrane tijekom svakog godišnjeg doba.

Ako imate dijete u dobi od 3 mjeseca do 9 godina i želite biti aktivni sudionik prvog Nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj, Hrvatska agancija za poljoprivredu i hranu vas poziova da se prijavite. 

Kao nagradu za sudjelovanje u istraživanju dobit ćete povratnu, personaliziranu informaciju o prehrambenim navikama Vašeg djeteta, kao i brošuru s preporukama za pravilnu prehranu koju je izradio tim stručnjaka i nutricionista, a koja Vam može poslužiti kao relevantan izvor informacija i svojevrsni vodič za prehranu Vašeg djeteta.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s partnerima, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, u rujnu je krenula s prikupljanjem podataka o prehrambenim navikama djece na području cijele Hrvatske. Istraživanje se provodi sukladno europskoj metodologiji te će dobiveni podaci biti usporedivi sa ostalim EU zemljama,  a trajat će godinu dana, kako bi se prikupili podaci o konzumaciji sezonske hrane i specifičnosti prehrane tijekom svakog godišnjeg doba.

„Ono po čemu se ovo istraživanje razlikuje od ostalih istraživanja o prehrambenim navikama je standardizirana EU metodologija koja podrazumijeva prikupljanje podataka o količini konzumirane hrane na individualnoj razini. Npr. ukoliko ste djetetu servirali 2dl mlijeka, a 1dl isipali u sudoper, upravo ćete taj podatak upisati u dnevnik prehrane. Osim toga, prikupljaju se i svi dodatni podaci o konzumiranoj hrani: način na koji je pripremljena, gdje su nabavljene namirnice, o vrsti ambalaže, vremenu, mjestu i prigodi konzumiranja hrane… Kao takvi oni su jedinstveni i visoko vrijedni,“ ističe voditeljica istraživanja, dr.sc. Darja Sokolić iz HAPIH-a.

„Iako podatke primarno prikupljamo u svrhu što bolje procjene rizika podrijetlom iz hrane, odnosno kako bi dobili konkretan podatak koliki je unos pojedinih namirnica pa posljedično i sam potencijalni rizik za dijete, oni će nakon objave biti javno dostupni i moći biti od koristi široj akademskoj zajednici, s ciljem osiguranja zdravlja ove najranjivije dobne populacije. Nutricionistima – za kreiranje smjernica i preporuka za pravilnu prehranu, epidemiolozima  – za stavljanje u odnos s prevalencijom pojedinih bolesti, ali i industriji s ciljem prilagođavanja asortimana i (re)formulacije hrane sukladno potrebama i zahtjevima tržišta,“ zaključuje doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a.

Prijaviti se možete na  eumenu@hapih.hr ili na broj 091 323 5551 (nazovite ili pošaljite SMS, Viber i/ili WhatsApp poruku) i ostaviti  Vaše ime i kontakt podatke (mail ili broj telefona), kako bismo Vas mogli uputiti u daljnje korake.

Više informacija o istraživanju možete pronaći na ovom linku.