Krediti HBOR-a u službi turizma i proizvodnje hrane

HBOR: Naši programi imaju vrlo povoljne kamatne stope i duge rokove otplate

Agrovijesti
HBOR krediti u službi turizma i poljoprivrede Fotografija: Agrobiz
HBOR potiče razvitak oba sektora te ima posebno razvijene programe za poticanje ulaganja u unapređenje i proširenje ponude turističkog sektora, a posebni programi namijenjeni su za razvoj poljoprivredne proizvodnje

Povezivanje sektora poljoprivrede i turizma iznimno je značajno za razvoj cjelokupnog gospodarstva. Osim smanjene potrebe za uvozom hrane, povezivanjem ova dva sektora promoviraju se kvaliteta i autohtonost domaćih poljoprivrednih proizvoda.

HBOR potiče razvitak oba sektora te ima posebno razvijene programe za poticanje ulaganja u unapređenje i proširenje ponude turističkog sektora, a posebni programi namijenjeni su za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Svi programi imaju vrlo povoljne kamatne stope, a omogućavaju kreditiranje investicija s izuzetno dugim rokovima otplate – do 17 godina za ulaganje u turizmu (s mogućnošću počeka do 4 godine), odnosno do 15 godina za ulaganja u poljoprivredu (s mogućnošću počeka do 5 godina).

Osim investicija, HBOR omogućava i povoljne uvjete za kreditiranje obrtnih sredstava za pripremu turističke sezone kojima se financira nabava hrane, pića, sitnog inventara, troškovi tekućeg održavanja i slično, čime je omogućeno lakše povezivanje turističkog sektora sa sektorom proizvodnje i usluga u cilju poticanja konkurentnosti kako proizvođača, tako i dobavljača.

Investicije u poljoprivredi sve češće uključuju i razvoj ruralnog turizma, odnosno uz proizvodnju hrane pružaju se i usluge smještaja na samom poljoprivrednom gospodarstvu što je od velikog značaja za povećanje zaposlenosti i ostanak stanovnika na tim područjima, vrednovanje i očuvanje lokalne baštine, kulture i prirodnih znamenitosti.

HBOR ovakve investicije potiče kroz niz programa, a razvijeni su i posebni programi za zatvaranje financijske konstrukcije projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova. Kako bi se ubrzala apsorpcija i potaknulo potencijalne korisnike na korištenje dostupnih sredstava, HBOR je za projekte sufinancirane iz EU fondova snizio kamatnu stopu te ona tijekom ove godine za privatni i ruralni sektor iznosi već od 1,7 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje