HBOR u 2017. podržao 2.428 projekata s iznosom većim od 7,4 milijardi kuna

HBOR: Poljoprivredni sektor podržan iznosom od gotovo 300 milijuna kuna

Agrovijesti
Poljoprivreda Fotografija: Pixabay
Dodaju i kako je poljoprivredni sektor podržan iznosom od gotovo 300 milijuna kuna te kako je u drugoj polovici 2017. donesen niz novih mjera s ciljem povećanja ulaganja u poljoprivredu, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima je omogućeno kreditiranje programima s povoljnim uvjetima, a snižene su i kamatne stope s ciljem ubrzanja dinamike povlačenja sredstava iz EU fondova.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u 2017. godini je kreditiranjem, osiguranjem izvoznih potraživanja i izdavanjem garancija podržala 2.428 projekata s iznosom većim od 7,4 milijardi kuna, izvijestili su u petak iz HBOR-a.

U priopćenju o revidiranom financijskom izvještaju za prošlu godinu, iz HBOR-a navode da su u 2017. ostvarili ukupne prihode u iznosu od 919,36 milijuna kuna, rashode u iznosu od 758,58 milijuna kuna, čime je dobit u konačnici iznosila 160,78 milijuna kuna. 

Grupa HBOR, koju uz matično društvo čine i Hrvatsko kreditno osiguranje (HKO) i Poslovni info servis (PIS) u prošloj je godini ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 162,20 milijuna kuna, pri čemu su ukupni prihodi iznosili 930,81 milijuna kuna, a ukupni rashodi 768,61 milijuna kuna.

"Vidljiv je nastavak povoljnog kreditiranja hrvatskih poduzetnika, rast osiguranja izvoznih potraživanja za 20 posto te trend snižavanja kamatnih stopa", navode iz HBOR-a.  

Kako ističu, lani su odobrili 2.183 kredita ukupne vrijednosti 5,15 milijardi kuna od kojih se 76 posto odnosilo na financiranje investicija.

Lani su pritom najbrojniji korisnici HBOR-ovih programa bili mali i srednji poduzetnici kojima su odobrena 2.093 kredita u iznosu od 2,3 milijarde kuna. Za osjetljive ciljne skupine kao što su mikro poduzetnici, početnici, žene poduzetnice i mladi poduzetnici odobreno je 57,82 milijuna kuna kojima je podržano 205 projekata, navode iz HBOR-a.

Hrvatske izvoznike banka je lani podržala u ukupnom iznosu od 4,59 milijardi kuna. Pritom, izvoznicima je po svim programima odobreno ukupno 377 kredita u iznosu od 2,36 milijardi kuna, odobreno je 17 izvoznih bankarskih garancija po nalogu izvoznika u iznosu od gotovo 500 milijuna kuna.

"U ovom razdoblju osiguran je izvozni promet hrvatskih izvoznika u visini od 1,73 milijardi kuna što predstavlja porast od gotovo 20 posto u odnosu na 2016. godinu. HBOR je kroz programe osiguranja izvoza u 2017. godini podržao izvoz hrvatskih roba i usluga u 54 zemlje svijeta", ističu iz HBOR-a.

Napominju da su ovi rezultati dijelom posljedica mjera koje je HBOR započeo ili nastavio provoditi tijekom 2017. godine, od kojih su najznačajnije one koje se odnose na smanjenje kamatne stope za nove investicije za jedan postotni bod, za zapošljavanje mladih za 0,5 postotna boda te za inovativne poduzetnike za 0,422 ili 0,572 postotna boda, ovisno o veličini poduzeća.

Tijekom 2017. naknade za obradu zahtjeva za sve kreditne programe smanjene su s postojećih 0,8 ili 1 posto na 0,5 posto. Trajanje ove mjere produženo je i za kredite koji će biti odobreni u 2018. godini, ističu iz HBOR-a.

Prošle godine je započeta i provedba financijskih instrumenata "ESIF Krediti za rast i razvoj" namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima te "ESIF Krediti za energetsku učinkovitost" namijenjenih poticanju ulaganja u energetsku učinkovitost i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

"Radi se o iznimno povoljnim sredstvima kreditiranja, a u 2018. godini najavljena je i provedba novih financijskih instrumenata namijenjenih privatnom sektoru i poljoprivrednicima", kažu iz HBOR-a. 

Dodaju i kako je poljoprivredni sektor podržan iznosom od gotovo 300 milijuna kuna te kako je u drugoj polovici 2017. donesen niz novih mjera s ciljem povećanja ulaganja u poljoprivredu, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima je omogućeno kreditiranje programima s povoljnim uvjetima, a snižene su i kamatne stope s ciljem ubrzanja dinamike povlačenja sredstava iz EU fondova. 

Iz HBOR-a ističu i da su, zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s međunarodnim financijskim institucijama, lani osigurali nastavak povoljnog financiranja hrvatskih gospodarstvenika pribavljanjem sredstava u iznosu većem od 500 milijuna eura. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje