Politika

HDSSB: Spasite poljoprivredu i zaštitite tržište

Agrovijesti
osječko-baranjski dožupan i predsjednik HDSSB-ova Odbora za poljoprivredu Željko Kraljičak Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Osječko-baranjski dožupan i predsjednik HDSSB-ova Odbora za poljoprivredu Željko Kraljičak pozvao Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da aktiviraju odredbu Pristupnog ugovora s EU koja omogućava zaštitu hrvatskog tržišta.

Osječko-baranjski dožupan i predsjednik HDSSB-ova Odbora za poljoprivredu Željko Kraljičak pozvao je Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da donesu mjere za spas poljoprivrede, posebno zbog dramatičnog stanja u proizvodnji mlijeka i mesa, i da aktiviraju odredbu Pristupnog ugovora s EU koja omogućava zaštitu hrvatskog tržišta.

Na konferenciji za novinare Kraljičak je upozorio kako je od 2003. više od 41 tisuće proizvođača mlijeka prestalo s proizvodnjom. To govori da u tom sektoru nemamo jasnu politiku, a potrebne su nam istinske reforme, koje će osigurati položaj domaćih proizvođača mlijeka, rekao je.

Upozorio je da domaću proizvodnju, uz ostalo, ugrožavaju smanjivanje otkupnih cijena mlijeka i veliki uvoz te pozvao nadležno Ministarstvo da, ako je potrebno, "uvede maksimalnu maržu za uvozne prehrambene proizvode".

Ponovio zahtjev za pokretanje mjere zaštite tržišta

Ponovio je inicijativu, prošle godine upućenu tadašnjem ministru Tihomiru Jakovini, da Hrvatska preispita mogućnost aktivacije članka 37. Pristupnog ugovora s EU, koji kaže da u prve tri godine članstva, država koja ima probleme u određenim sektorima, može pokrenuti mjere zaštite svoga tržišta.

Zatražio je od Agencije za tržišno natjecanje da "prijavi svakog uvoznika i trgovca, koji prodaje proizvod jeftinije, nego što ga je kupio na svjetskom tržištu", jer se na takav način urušava hrvatska poljoprivreda. Ministarstvo poljoprivrede mora osigurati konkuretnost hrvatske poljoprivrede. Mora se smanjiti PDV na taj prehrambeni proizvod i cijena kapitala za tu proizvodnju, jer se konkuretnost čuva nacionalnom politikom, a proizvodnja hrane mora se tretirati kao nacionalni interes, poručio je Kraljičak.

Kako bi ilustrirao poteškoće u proizvodnji mlijeka, Kraljičak se na press-konferenciji pred utvrdom Bastion u osječkoj Tvrđi pojavio s kravom s jednog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, za koju je kazao da će, ako se nastave dosadašnji trendovi, poput mnogih drugih završiti u klaonici te pozvao nadležne institucije da to ne dopuste.

  • Avatar
    limun 02. Ožujak 2016. u 17:07 Županijske inicijative trebaju biti osnova razvoja svojih područja i treba im pomoći u tome
  • Avatar
    limun 02. Ožujak 2016. u 17:05 Istra je i pored toga uspjela, jer županija točno zna što želi razvijati
  • Avatar
    limun 02. Ožujak 2016. u 17:03 Tek oni koji sudjeluju na tržištu s nekim proizvodom mogu se održati. Samo sirovina za nekoga- mlijeko, pšenica, kukuruz i slično su pogubni. Na to je trebalo misliti kad su uništavali kooperacije, umjesto da su proizvođače naveli da postanu dioničari.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje