Osjetljiv, ali unosan

Hektar batata - zarada 50.000 kn, kao na 30 hektara pšenice

Agrovijesti
Batat Fotografija: Thinkstock
U trgovačkim centrima kilogram batata i 20 kuna, a potražnja u Hrvatskoj raste po stopi od najmanje 20 posto godišnje

Prošlo je vrijeme pšenice i kukuruza, hrvatske su njive bogom dane za kavijar među krumpirima, smiju se iz zagrebačke tvrtke Velebit Agro dok ovih dana obilaze polja svojih kooperanata. Vrijeme je batate, “sweet potatoa” ili slatkog krumpira, kako mu tepaju, iako ta visokovrijedna namirnica iz porodice slakova nema baš nikakve veze s krumpirom (koji je iz porodice pomoćnica), piše Večernji list.

Ni cijena mu nije slična. Batat, koju u svakoj prilici hvali i najbrži čovjek na svijetu Usain Bolt ističući da je jede baš svaki dan, i pet je puta skuplja od krumpira. U trgovačkim centrima kilogram se plaća i 20 kuna, no to očito nije prepreka jer potražnja za njom u Hrvatskoj raste po stopi od najmanje 20 posto godišnje. Kako u ostatku Europe već luduju za tom namirnicom i s obzirom na to da drži prilično stabilnu cijenu na burzama, prava je šteta da su deseci i stotine hektara u nas i dalje zapušteni.

Analiza Agronomskog fakulteta još je prije nekoliko godina pokazala da bi proizvodnja batata, koja je uglavnom rezervirana za tople tropske krajeve, u Europi za Španjolsku, Portugal... u Hrvatskoj bila isplativa u Međimurju, Podravini, istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Prigorju, Moslavini... Iako su joj najdraža glinasto-pjeskovita tla, ne treba zanemariti ni cijelo naše priobalje i otoke.

Ulaganja u proizvodnju velika su, 50-60 tisuća kuna po hektaru, no Marijan Kušec iz Cirkvena nada se i tolikoj neto zaradi po hektaru kada naplati svoj ovogodišnji trud, koji je počeo sadnjom certificiranih presadnica sredinom svibnja, a “berba” je od početka rujna do početka listopada. Dok seljaci svake godine kukaju zbog cijene pšenice, vrijednost prinosa njegovih batata na jednom hektaru bit će koliko jednog proizvođača pšenice na 30 hektara.

Više pročitajte na vecernji.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje