Hrvatski drvoprerađivači upozoravaju

HGK: Investicija Vukovar zatvorit će desetke malih i srednjih drvnih tvrtki

Agrovijesti
Brinje, naselje u sjeverozapadnom dijelu Like te općina u Ličko-senjskoj županiji, Pilana Zlatko Commerce Fotografija: Robert Anić/PIXSELL
Talijanska investicija u tvornicu parketa u Vukovaru, unatoč tomu što najavljuje 500 radnih mjesta, može imati mnogo veće negativne posljedice od dobrobiti, upozoravaju drvari udruženi u HGK.

Skreću pozornost da investitor za realizaciju ovog ulaganja uvjetuje od države osiguravanje sirovine, konkretno 50 tisuća kubika hrasta godišnje. To je problematično jer je prema Pismu razumijevanja Hrvatskih šuma koje regulira dodjelu sirovine, maksimalna količina trupaca koju jedna tvrtka može dobiti za novo ugovaranje 20 tisuća kubika čime se dodatno ugrožava konkurentnost domaćih proizvođača.

„Investicija koja će osigurati bilo kojem novom investitoru 50 tisuća kubika hrasta istovremeno će staviti ključ u bravu desecima hrvatskih malih i srednjih tvrtki. Jer, ako nekome date količinu koje nema u rezervi niti je sada dostatna, nekome se mora uzeti.“ upozorava Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK nakon sastanka Udruženja u HGK. Članovi Udruženja se boje da je ovdje riječ o pogodovanju na štetu hrvatske drvne industrije i postavljaju pitanje po kojim kriterijima netko može dobiti dvostruko više sirovine od onoga što druge tvrtke mogu dobiti. Podsjećaju, da ova industrija broji više od 20 tisuća zaposlenih, ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a u hrvatskom izvozu sudjeluje s 9 posto. Uz to, pridonosi zaposlenosti i razvoju ruralnih krajeva.

Predsjednik Udruženja naglasio je i da su mali i srednji proizvođači navedeni kao prioritet u Strategiji razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja RH 2017.-2020. „Ako se ova investicija ostvari, taj će prioritet ostati samo mrtvo slovo na papiru“, ističe Smiljanić.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje