Trgovinski rat u regiji

HGK: Nadamo se da do ozbiljnijih posljedica za naš izvoz neće doći

Agrovijesti
Izvoz Fotografija: Thinkstock
U Sekotru za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK očekuju žurno donošenje odgovarajućeg rješenja kako bi se nastavila uobičajena dinamika trgovanja.

„Situacija koju su prouzrokovale odredbe novog Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima i poskupljenje naknada za provedbu nadzora nije jednostavna. Premda je pravilnik donesen s ciljem osiguranja većeg obujma kontrole voća i povrća i u konačnici zaštite potrošača, efekt koji je izazvao mogao bi imati negativne učinke za hrvatsko gospodarstvo. Nadamo se da do ozbiljnijih posljedica za naš izvoz neće doći. Zemlje regije najavljuju (i već djelomično provode) pojačan veterinarski i fitosanitarni nadzor za robu životinjskog i neživotinjskog podrijetla iz Hrvatske, što znači takvo postupanje i za primarne poljoprivredne proizvode i za prerađevine.

Očekujemo žurno donošenje odgovarajućeg rješenja kako bi se nastavila uobičajena dinamika trgovanja.

Premda se značaj izvoznog tržišta CEFTA-e smanjio od ulaska Hrvatske u EU, zemlje regije i dalje su naša vrlo značajna izvozna tržišta. Na to tržište izvozimo roba u vrijednosti pola milijarde eura.

Treće, peto, osmo i deveto mjesto na ljestvici naših izvoznih tržišta zauzimaju BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija u 2016. godini.

Što se tiče uvoza voća i povrća, prema podacima za 2016., voća i povrća je uvezeno u vrijednosti 288 milijuna eura, što je 11% ukupnog uvoza. Oko 12% uvezenog povrća i oko 5% uvezenog voća dolazi iz zemalja regije. Ostatak, uz iznimku tropskog voća, dolazi mahom iz EU. Najnoviji podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za prva 4. mjeseca 2017. pokazuju rast ukupnog uvoza od 7% i rast izvoza od 9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvoz povrća i voća ostao na istoj razini – 46 i 54 milijuna eura.

Pokrivenost uvoza izvozom kod voća i povrća nam je tek na razini 20%, što govori o maloj samodostatnosti, odnosno nedovoljnoj domaćoj proizvodnji.”

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje