Domaće voće i povrće za školarce

Hladnjača u Velikoj Gorici pred završetkom

Agrovijesti
Jabuke, berba Fotografija: Thinkstock
Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić obišli su ULO hladnjaču Distributivnog centra za voće i povrće u Velikoj Gorici koja bi trebala početi s radom u studenome ove godine, a upravo iz njega će se plasirati domaće voće i povrće u sedamdesetak škola na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Kožić je istaknuo da ove godine počinje nova školska shema za koju je sredstva osigurala EU, a program provodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi i ruralni razvoj te smo se, kaže, uključili kao Distributivni centar za isporuku određene količine voća, povrća i mlijeka. Time smo proizvođačima osigurali plasman robe u škole kojima je osnivač Zagrebačka županija i kroz gradove poput Velike Gorice, koje pohađa ukupno 32.000 učenika. S obzirom na to da postoji ciklus od šest mjeseci kada se sredstva mogu povlačiti, a škole nemaju dovoljno sredstva, Županija je preuzela obvezu da će osigurati ta sredstva za ovaj program čija je vrijednost oko 1,5 milijuna kuna, kaže Kožić.

Najbolja u regiji

Barišić je rekao da su u ovom projektu od darivanja zemljišta davne 2008. godine, a sad smo došli pred završnu fazu, na najbolji način privučena sredstva i sad samo treba raditi na pozicioniranju na tržištu, i to kvalitetom koja će se isporučivati i angažmanom naših poljoprivrednika koji bi trebali proći kroz ovaj Distributivni centar. Ovo je dobar i kvalitetan posao, kvalitetan angažman koji su u svojoj nadležnosti napravili Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija, rekao je gradonačelnik Barišić.

Gradnja ULO hladnjače, kapaciteta 3000 tona, s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima koja je počela sredinom svibnja ove godine, vrijedna je 26,2 milijuna kuna (bez PDV-a) i druga je faza razvoja Distributivnog centra za voće i povrće. Većina novca za gradnju, 23,3 milijuna kuna, osigurana je temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, od čega je 19,8 milijuna kuna osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 3,5 milijuna iz državnog proračuna, dok Distributivni centar sudjeluje s 2,8 milijuna kuna.

Direktor Distributivnog centra za voće i povrće Hrvoje Bunjavac rekao je da se pridržavaju rokova gradnje, završeni su zemljani i betonsko-armirani radovi, konstrukcija i paneli su postavljeni, sljedeći tjedan počinje postava ULO-opreme. – Već nam je došlo 5.000 komada od 8.500 box-paleta, nabavili smo najbolje na tržištu što trenutačno postoji, bez lažne skromnosti, najmodernija je hladnjača i najbolja, čak u regiji. Sve je spremno za prihvat prve jabuke, nabavili smo i najmodernije strojeve za pakiranje, a kako tržište to traži, moći ćemo raditi i svoju kartonsku ambalažu. 30. rujna trebala bi biti isporučena kompletna oprema. Kad stigne uporabna dozvola u studenome, počinjemo s radom – ističe direktor.

Nova hladnjača, jedina koja neće biti u rukama veletrgovaca, omogućit će domaćim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode na tržište tijekom cijele godine, a dodatna dobra vijest je da će im olakšati poslovanje u startu jer stižu dodatna sredstva.
Bunjevac je napomenuo da je na prvom strukturalnom fondu organizacija (mjera 9) naša proizvođačka organizacija prošla i u idućih pet godina, kaže, dobit ćemo za naše troškove poslovanja 750.000 kuna godišnje, što će nam pomoći u startu. Projekt se vodi kao regionalni jer će se ovdje čuvati voće i povrće proizvođača iz Zagrebačke i Međimurske županije, ali i mandarine iz doline Neretve. Osim jabuka, u distributivnom centru se sada pakira i domaća cherry rajčica.

– Puštanjem u rad, nadam se da će primjerenim cijenama proizvođači moći pokrivati svoje troškove. Posebno smo zadovoljni jer su rokovi ispoštovani i za ovo smo dobili 90 posto bespovratnih sredstava. Ovo je jedina hladnjača u vlasništvu proizvođača, a ne veletrgovaca. To znači da će se na tržište plasirati naše voće i povrće i dijelom mliječni proizvodi – rekao je župan Kožić nakon obilaska Distributivnog centra otkud će se plasirati dio domaćih proizvoda u škole, a nadaju se, poslije i u bolnice.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje