Voćarstvo

Hladnjače prepune malina, ne znaju što će s njom

Agrovijesti
Maline Fotografija: Pixabay
Cijena srpske zamrznute maline trenutno je niža od otkupne u svježem stanju, a izvoz stagnira neko vrijeme.

Predstavnik Privredne komore Srbije Veljko Jovanović kaže kako će ova godina biti nepovoljna za Srbiju što se cijene malina tiče.

"Treba pratiti tržište i događanja u svijetu. Pad potražnje za skupim voćem kao što je malina može se odraziti i na naše tržište. Partnerski odnosi i planiranje prilikom sadnje su važni", kaže Jovanović za RTS.

Dodaje da PKS radi priručnik sa obvezujućim uputstvima za proizvođače u kojima je jasno definirano kako voditi računa o higijeni ruku, transportu voća, zdravlju berača. 

Cijena zamrznute maline trenutno je niža od otkupne u svježem stanju, a izvoz srpske maline stagnira neko vrijeme. 

Mnoge hladnjače još nisu oslobodile skladišni prostor za iduću berbu, a Srbija na godišnjoj razini proizvede 80.000 do 110.000 tona maline koja se izvozi zamrznuta ili prerađena. 

Samo prošle godine od izvoza tzv. "crvenog zlata" država je prihodovala 248 milijuna eura, a hladnjačari nisu prihodovali koliko su planirali. 

"Hladnjače su prepune. Imamo nakon puno godina problem da je jeftinije svježe upakiran rolan nego što je plaćena proizvođačima malina", kaže za RTS Paun Petrović iz Poslovnog udruženja hladnjača. 

On je dodao da ova situacija nimalo ne pogoduje hladnjačarima, koje imaju dosta obveza prema bankama i dobavljačima, a ovaj zastoj u izvozu je rezultat prije svega velike proizvodnje maline kako u Srbiji tako i i u svijetu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje