ARAPSKI JURIŠ NA SRPSKE ORANICE

Hoće li "Al Dahra" postati najveći zemljovlasnik u Srbiji

Agrovijesti
Zemljište, polje Fotografija: Pixabay
Arapski agrarni gigant, kompanija "Al Dahra" najavila je da želi u najskorije vrijeme kupiti u Srbiji čak 20.000 hektara njiva.

Jedan od najviših čelnika konglomerata iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalim Abdula al Darei na Svjetskom forumu za inovacije i poljoprivredu najavio je kako su za srpske njive, ali i njive u još nekim državama već izdvojili 130 milijuna dolara. 

Ne zna se koliko će od toga novca biti izdvojeno za kupovinu u Srbiji, ali ono što se zna to je da će im vrata za ovakvu transakciju biti potpuno otvorena u rujnu kada po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU Srbija treba na svjetsko tržište staviti svoju poljoprivrednu zemlju, piše Blic.

Doduše, država je najavila ograničenja koja će to dosta otežati, međutim, to za Arape ne bi trebalo predstavljati nikakvu prepreku, s obzirom na to da jednostavno mogu kupiti neku srpsku firmu i preko nje realizirati transakciju.

Ako se planovi "Al Dahre" realiziraju oni će postati jedan od najvećih veleposjednika u Srbiji i ozbiljno će u ovom sektoru ugroziti primat trojici srpskih biznismena, koji su trenutno neprikosnoveni vladari nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji.

Riječ je o Petru Matijeviću, koji ima blizu 28.000 hektara oranica, Miodragu Kostiću sa 24.000 hektara i Miroslavu Miškoviću s blizu 16.000 hektara.

Kupovinom 20.000 hektara, uz sadašnjih 1.000, do kojih su došli otkupom 51 posto tvrtke "Rudnap agrara" od Vojina Lazarevića, Arapi bi izbili na treće mjesto. A srpski zemljovlasnici teško mogu da ih u tome zaustave jer svi zajedno nemaju toliki novac da bi mogli ući u ravnopravnu trku s njima.

Ilustracija vlasnika zemlje preuzeta iz dnevnog lista Blic:

 

Vlasnici zemlje u Srbiji

  • Avatar
    ministar 29. Ožujak 2017. u 11:51 tako će biti i kod nas ,, neki će seljaci sami propast a neke će vlada uništiti i onda će biti samo par njih vlasnici sve zemlje....nešto slićno feudalnom sistemu...znaći 300 godina nazad..
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje