Tjedni komentar

Hoće li ministar Romić u sedmom tjednu svog mandata dobiti zamjenika?

Agrovijesti
ministar Davor Romić Fotografija: Goran Jakuš/PIXSELL
Izbor kadrova u Ministarstvu poljoprivrede traje predugo. Ministar Romić prošli je tjedan izabrao pomoćnike, no još uvijek nema zamjenika, iako je već sedam tjedana na čelu institucije s više od 2600 zaposlenih. Izbor dosadašnjih ljudi iz sustava struka pozdravlja

Ministar poljoprivrede Davor Romić ulazi u već sedmi tjedan mandata, a još uvijek nema kompletiran tim suradnika s kojima bi mogao krenuti u najavljeni radikalni zaokret koji bi donio (pre)dugo očekivane pozitivne trendove u nacionalnom agraru.

Tek je prije četiri dana ekipirao pomoćničke snage, no i dalje nedostaje ključna karika u njegovu kabinetu, konkretno zamjenica ili zamjenik ministra. Snježana Španjol, koja je tu obavezu imala u mandatu bivšeg ministra Tihomira Jakovine, netragom je nestala pa Romić na toj poziciji nema osobu na koju bi prenio barem poslove tehničke naravi, a on se bavio krucijalnim problemima koji su se u minulom razdoblju toliko nagomilali da bi ih se dalo složiti i do visina Keopsove piramide. 

Zamjenik Brlošić ili Majdak?

Kuloari šuškaju da se zamjenik navodno tipuje između dva kandidata, Tugomira Majdaka iz redova HDZ-a koji je godinama radio u Ministarstvu poljoprivrede i Matije Brlošića, vlasnika poljoprivrednog obrta Agro-crnica i predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore. U protekla dva četvrtka sa sjednica Vlade RH očekivalo se imenovanje i zamjenika ministra poljoprivrede. S obzirom na dosad viđeno odmjeravanje snaga među koalicijskim (ne)suradnicima, što je nova kovanica za političko partnerstvo Mosta i Domoljubne koalicije, uopće ne bi bilo iznenađenje da na poziciji zamjenika ovaj tjedan osvane možda neka potpuno treća osoba.

Koliko je sam ministar Romić u gabaritima političkih upliva iz vladajućih struktura imao odriješene ruke u izboru tima s kojim će u svom mandatu kreirati razvoj nacionalnog agrara, ostaje nepoznato. Činjenicu da od izabranih osam pomoćnika njih pet dolazi iz sustava samog Ministarstva poljoprivrede moguće je možda gledati i kao potvrdu da je većina izbora ipak njegova odluka s obzirom na to da je godinama surađivao s ministarstvom na projektima te bio angažiran i u upravnim vijećima agencija, pa je valjda zapazio rad nekih osoba.

No jedino je pomoćnik za ribarstvo Ante Mišura zadržao svoju poziciju, što ilustrira da je tijekom proteklih godina iza sebe ostavio dobar poslovni trag. Elizabeta Kos, zasad jedina dama među Romićevim "vitezima", bila je načelnica sektora u Upravi vodnoga gospodarstva, a sada je pomoćnica za taj segment. Po istom modelu napredovali su Tomislav Kiš u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane te Ivica Francetić u Upravi šumarstva, lovstva i drvne industrije, dok će Upravu kvalitete hrane i fitosanitarne politike voditi Zdravko Barać, koji na mjesto pomoćnika dolazi iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Stručnjaci iz sustava

Od ostala tri pomoćnika dva su iz akademske zajednice. Mario Njavro karijeru je kovao u Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo zagrebačke Agronomije. Znanstveni interes mu je poslovno odlučivanje u uvjetima neizvjesnosti i rizika, menadžment u agrobiznisu, a vodit će Upravu za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju. Krunoslav Karalić u Upravu poljoprivrede i prehrambene industrije stiže s osječkog Poljoprivrednog fakulteta gdje je bio  predsjednik Katedre za ishranu bilja u Zavodu za agroekologiju.

Najveće iznenađenje u redovima nove Romićeve posade za sve kroničare koji motre aktivnosti poljoprivrednog resora nedvojbeno je Istranin Nenad Šćulac, imenovan iz kvote Mosta, koji u zagrebački ured stiže s pozicije pročelnika za opće poslove u gradu Buzetu. Kao tajnik ministarstva on će koordinirati ne samo pravne već i kadrovske i financijske poslove, a riječ je o više od 2600 zaposlenih i financijskoj omotnici u kojoj su gotovo četiri milijarde kuna.

Dovođenje ruralnog programa, godišnje teškog više od 300 milijuna eura koji je već s prvim natječajem uzrokovao orkansku buru nezadovoljstva među poljoprivrednim gospodarstvima, u okvire prilagodljive lokalnim prilikama, komasacija uz efikasnije korištenje poljoprivrednog zemljišta obraslog u korovu, navodnjavanje, kodeks dobre poslovne prakse koji će dati pravedan okvir postupanja na tržištu kako prerađivačke industrije, tako i trgovaca, neke su od zadaća koje stoje pred Romićevim timom. Cilj je naravno povratak optimizma na selo realizacijom kvalitetnih razvojnih projekata za povećanje volumena proizvodnje, postizanje bolje konkurentnosti, a time i cijene kod trženja proizvoda.

Svaki ministar najavljivao svoju noviju reformu

Svojedobno je kao ministar poljoprivrede Božidar Pankretić najavljivao kako će u svom mandatu preporoditi selo povratkom 100 tisuća ljudi. Petar Čobanković je pokrenuo operativne programe za svinjogojstvo i govedarstvo uz proizvodnju mlijeka. Ulupane su stotine milijuna kuna u objekte koji danas mahom zjape pusti jer farme su podizane bez dodjele zemljišta pa su skupa stočna hrana i niske otkupne cijene razlog bankrota mnogih gospodarstava. Tihomir Jakovina je pak ustvrdio kako će u funkciju staviti milijun hektara neobrađenog zemljišta, zaposliti 50 tisuća osoba i stvoriti novu vrijednost iskazanu kroz najmanje sedam milijardi kuna.

Unatrag 20-30 godina ruralni prostor nikada nije bio prazniji kao što je danas. Opcija za razvoj raznovrsnih proizvodnji uz zaustavljanje ne samo depopulacije prostora već i polagano vraćanje stanovništva ima, samo je nužno kvalitetno strateško promišljanje koje će imati glavu i rep, a ne nuđenje parcijalnih mjera koje donose više štete nego koristi.

U Ličko-senjskoj županiji država je vlasnik više od 100 tisuća hektara koji nisu u funkciji. Zašto ne isparcelirati te površine te ih na duži rok uz simboličan ili nikakav zakup ponuditi za podizanje farmi ovaca, koza pa i junadi, možda za uzgoj krumpira ili šljiva, te lovnog i kontinentalnog turizma. Interesa bi, vjerujem, itekako bilo.

Božica Babić

 

  • Avatar
    limun 08. Ožujak 2016. u 11:55 Ili mliječna zamjenica
  • Avatar
    limun 08. Ožujak 2016. u 11:50 A Ružica?
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje