Modernizacija EU poljoprivrede

Hogan: EU ruralna područja moraju ući u digitalno doba

Agrovijesti
Digitalizacija poljoprivrede Fotografija: Thinkstock
Budućnost EU ruralnog razvoja ovisi o digitalnim tehnologijama, koje su nužne za ispunjavanje postojećeg raskoraka s urbanim područjima, rekao je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan

Prije 20 godina, EU kreatori politike i predstavnici poljoprivrednika sastali su se u Irskoj i usvojili Cork deklaraciju koja podvlači da „održivi ruralni razvoj mora biti stavljen kao prioritet Europske unije“, piše EurActiv.com. Deklaracija je dovela do stvaranja Politike ruralnog razvoja, drugog stupa Zajedničke poljoprivredne politike.  U svjetlu trenutnih izazova EU poljoprivrednog sektora, Komisija je ovaj tjedan organizirala drugu Europsku konferenciju o ruralnom razvoju u Corku. Govoreći na konferenciji, irski povjerenik je priznao da još uvijek postoje razlike između urbanih i ruralnih područja u Europi. „Nova Cork deklaracija može podići svjesnost za osnaživanje ruralnih područja i pomoći ljudima da razumiju da održivi urbani razvoj ovisi o prosperitetu ruralnih područja“, naglasio je, dodajući da ruralna područja imaju mnogo toga za ponuditi kao partneri urbanim područjima.

Pristup Internetu

Hogan je priznao da postoji „digitalna podijeljenost“ između ruralnih i urbanih područja. „Unatoč činjenici da 300 milijuna EU građana živi na ruralnim područjima, njih samo 25 posto je pokriveno brzom ili ultra brzom širokopojasnom mrežom, u usporedbi s oko 70 posto pokrivenosti urbanih“, naglasi je povjerenik, pozivajući na brze promjene u cilju pružanja ruralnim područjima da ugrabe mogućnosti digitalnog društva.

Europski cilj je osigurati da svaka tvrtka i kućanstvo ima širokopojasni pristup na brzini od najmanje 30 MB/s do 2020. godine. Europsko udruženje industrije poljoprivredne mehanizacije (CEMA) nedavno je rekla za EurActiv.com da je adekvatna ruralna širokopojasna infrastruktura diljem cijele EU osnovni preduvjet za postizanje uspješne i uključive digitalne transformacije u poljoprivredi. „Širokopojasni pristup još uvijek dramatično zaostaje u mnogim ruralni i manje razvijenim naseljenim područjima EU-a“, rekao je generalni tajnik CEMA-e Ulrich Adam.

Gubitak mladih poljoprivrednika

Hogan je posebno istakao mlade poljoprivrednike, rekavši da oni imaju tendenciju odlaska iz ruralnih područja zbog niske razine zapošljavanja. „Moramo osigurati da ruralna područja imaju atraktivne uvjete za život i rad kako bi smanjili odljev mladih.“

Digitalizacija poljoprivrede

Eurostat je prošle godine objavio istraživanje koje je pronašlo da je u 2013. godini samo 6 posto svih vlasnika gospodarstava mladi poljoprivrednici u dobi ispod 35 godina. Od ukupno 10.8 milijuna farmi u EU skoro 3.5 milijuna (31,1 posto) vode osobe starije od 65 godina, a daljnjih 2.6 milijuna (24,7 posto) ih vode osobe u dobi od 55 do 64 godine. Poljoprivrednici mlađi od 35 godina broje samo 6 posto – brojka koja je dovela u pitanje dugoročni opstanak sektora.

Za predsjednika Europskog vijeća mladih poljoprivrednika (CEJA) Alana Jagoe ključni problem je u pristupu kreditima za mlade ljude kako bi se vratili na ruralna područja. „Mladi poljoprivrednici trebaju ambicioznu reformu ZPP-a koja je ciljana, efektivna i napredna u smislu da podupire i razvija poljoprivredu u budućnosti.“

Digitalno usmjeravanje

Hogan kaže da su se digitalna transformacija i globalizacija promijenile život na ruralnim područjima. „Moramo iskoristit potencijal koji nudi ova transformacija za ruralna područja“, rekao je dodajući da sada postoje nove mogućnosti koje izniču iz zelenih, cirkularnih i bio ekonomija. „Kada se radi o proizvodnji hrane i otpadu od hrane, razvoj biomaterijala ili obnovljivih izvora energije dostupni su novi visokokvalitetni poslovi koje ruralna područja mogu ugrabiti.“ Povjerenik je također ponovio potrebu za efikasnije korištenje resursa u budućnosti EU poljoprivrede proizvodeći više s manje. „Inovativni pristupi i nove tehnologije bi trebale pomoći razvoju pravih alata kako bi se to postiglo“, naglasi je.

Koncept precizne ili digitalne poljoprivrede nedavno je bio centralno pitanje rasprave za post-2020. ZPP. Nekoliko stručnjaka za preciznu poljoprivrednu nedavno je reklo za EurActiv.com da bi ZPP nakon 2020. godine morao mobilizirati zajedno izravna plaćanja i stupove ruralnog razvoja u cilju stvaranja načina za uvođenje prijeko potrebnih digitalnih tehnologija u sektor poljoprivrede. „Oba stupa ZPP-a bi se mogla mobilizirati kako bi poticali investicije u nove tehnologije. Putem ozelenjavanja, EU bi mogao promovirati digitalno gospodarenje prepoznajući te tehnologije kao pravi put ka doprinosu klimatskim promjenama“, rekao je Luc Vernet, stariji savjetnik za Farm Europe. „Potreban je investicijski plan cijelog EU-a usmjeren ka novim tehnologijama putem programa ruralnih razvoja“, dodao je.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje