Nova tržišta

Hogan: Poljoprivrednici moraju tražiti alternative za post-Brexit razdoblje

Agrovijesti
Phil Hogan Fotografija: ec.europa.eu
Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan upozorio je španjolske poljoprivrednike da će morati „pronaći alternativna tržišta“ jednom kad UK izađe iz EU. Kao rezultat, blok je povećao budžet za pronalazak novih tržišnih mogućnosti, izvještava EurActiv Španjolska

„Industrija mora biti sigurna da ne ovisi o britanskom tržištu“, rekao je Hogan za EFE odmah nakon konferencije u Madridu i sastanka s španjolskim ministrom poljoprivrede Isabel Garcia Tejerinom.

Hogan potiče sve zemlje članice i poljoprivredne organizacije da se „organiziraju i traže alternativna tržišta za UK.“ „Svaki sektor će biti pogođen izlaskom UK; to je veliko tržište koje će u budućnosti biti na vratima EU“, priznaje povjerenik, i dodaje da će Brexit pogotovo imati utjecaj na španjolske sektore voća i povrća. Proizvođači su svjesni situacije i moraju nastojati ublažiti njegove posljedice, upozorava Irac koji dodaje da je za to najbolji način marketing.

Otvaranje novih tržišta je glavni način rješavanja krize koja je nastala kao rezultat zabrane izvoza hrane na rusko tržište. „Preinačili smo naša tržišta, a 80 posto robe koja bi bila namijenjena za Rusiju sada nalazi svoj put negdje drugdje u svijetu“, objašnjava Hogan. Hogan dodaje da u cilju poboljšanja međunarodne prisutnosti Bruxelles je povećao svoj budžet za promociju međunarodne prodaje sa 111 milijuna eura ove godine na 133 milijuna u 2017. godini. Sredstva će se koristiti za promociju trgovine na 32 ne-EU tržišta.

Ova strategija pomaže svinjogojcima koji su znatno pogođeni ruskim sankcijama da izađu iz krize, tvrdihogan. Proizvođačima su se cijene podigle za 30 posto u posljednjih pet mjeseci. Sektor, koji ima gubitke od 35 posto zbog ruske zabrane, prema podacima Španjolskog instituta za vanjsku trgovinu (ICEX), okrenuo je svoju pažnju na tržišta kao što su Kina, Japan, Meksiko i Vijetnam, gdje je 100 španjolskih tvrtki otvorilo svoje trgovine prošle godine, od čega je 80 proizvođača svinja. Hogan dodaje kako su te tvrtke napravile „dobar posao po pitanjima strukture i konkurentnosti.“

Pojednostavljenje ZPP-a

Povjerenik naglašava inicijative koje je Bruxelles lansirao u cilju pomoći sektoru, kao što su privatno skladištenje koje je namijenjeno naknadi padajućih cijena. Najavio je da će se  predložiti promjene Zajedničke poljoprivredne politike unutar godine dana od uvođenja reformi, s ciljem njezinog pojednostavljenja i pružanja „novih mogućnosti za mlade ljude.“ Među ostalim prijedlozima, zemlje članice dobiti će više fleksibilnosti u definiranju što se podrazumijeva pod aktivnom poljoprivredom.

Španjolski poljoprivrednici su također zabrinuti zbog pregovora o TTIP-u između EU-a i SAD-a. Hogan dodaje kako i on, kao i rastući broj službenika Komisije, smatra kako se dogovor neće zaključiti prije nego što Barack Obama napusti Bijelu kuću. „Ne vidim konačni dogovor prije kraja ove godine ili čak sljedeće. Nastaviti ćemo s pregovorima, ali ozbiljna pitanja će započeti kad se oformi novi pregovarački tim“, dodaje.  Kaže kako tekst garantira EU shemu vrijednosti zaštite zemljopisnog podrijetla, koja je bila jedna od glavnih kamena spoticanja pri razgovorima do sada, a mnogi kritičari nisu sigurni kako će se ona uklopiti u konačni dogovor.

Hogan je objasnio kako Europska komisija priprema „pilot studiju“ kako bi analizirala kako će se pomoći malim poljoprivrednicima pri ulasku na nova tržišta, što bi mogla biti skupa perspektiva. Hogan je pokušao razuvjeriti proizvođače citrusnog voća da novi dogovor EU-a s Južnom Afrikom, koji dopušta izvoz voća po smanjenim carinama, neće imati negativan utjecaj na njih, jer postoji „zaštitni mehanizam“ koji je na snazi, koji će se aktivirati ukoliko uvozi postanu previsoki. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje