Savjetovanja

HPA: Čitava populacija konja registrirana je u našoj bazi

Agrovijesti
Konj Fotografija: Pixabay
Ravnateljica HPA Marija Vukobratović istaknula je kako HPA provodi djelatnosti na razvoju i unaprjeđenju konjogojstva u Hrvatskoj, koje se prvenstveno odnosi na vođenje Središnjeg registra kopitara u Hrvatskoj, gdje je postignut napredak u posljednjih nekoliko godina, budući da su usklađeni podaci u registru sa stanjem populacije na terenu, drugim riječima, gotovo čitava populacija konja je registrirana u bazi koju HPA vodi.

Treće Savjetovanje za uzgajivače konja u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske udruge uzgajivača športskih konja Zagreb, Središnjeg saveza udruga hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac, Hrvatskog konjičkog saveza, Državne ergele Đakovo i Lipik i Udruge uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak, održano je u križevcima pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Koprivničko – križevačke županije i Grada Križevci.

Ravnateljica HPA Marija Vukobratović istaknula je kako HPA provodi djelatnosti na razvoju i unaprjeđenju konjogojstva u Hrvatskoj, koje se prvenstveno odnosi na vođenje Središnjeg registra kopitara u Hrvatskoj, gdje je postignut napredak u posljednjih nekoliko godina, budući da su usklađeni podaci u registru sa stanjem populacije na terenu, drugim riječima, gotovo čitava populacija konja je registrirana u bazi koju HPA vodi.

Uzgojni program za lipicansku pasminu

HPA je sudjelovala u izradi Uzgojnog programa za lipicansku pasminu, koji, za zemaljski uzgoj, i provodi. Inicirala je i izradu Nacionalnog programa toplokrvnih pasmina i uzgojnih tipova konja za razdoblje 2015. do 2020. Na kraju, ravnateljica HPA je uputila i čestitku Hrvatskoj udruzi športskih konja povodom 30-e obljetnice rada na provedbi uzgojnog programa i izgradnji hrvatskog športskog konja.

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirko Majsec, u obraćanju okupljenima istaknuo je glavne probleme s kojima su suočeni uzgajivači konja; nepovoljno vrijeme za prodaju konja zbog nemogućnosti postizanja prihvatljive cijene, uzgajivačima nisu naklonjeni niti vremenski uvjeti, za konjogojstvo nije predviđena dodjela plavog dizela, a jednaki problem predstavlja i uvjet za dodjelu potpora za izvorne i zaštićene pasmine konja koji obvezuje posjednika na obavezno držanje kopitara u trajanju od 5 godina.

Konj

Glavni tajnik Hrvatskog konjičkog saveza Željko Gagro osvrnuo se na značajnu obljetnicu Hrvatske udruge uzgajivača športskih konja, naglasivši važnost uzgoja konja jer bez njih nema niti konjičkog sporta. Zahvaljujući viziji entuzijasta, izgrađen je hrvatski športski konj kakvog imamo danas, zaključio je Željko Gagro.

Sudionike je pozdravila i dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, prof. dr. sc. Marijana Ivanek – Martinčić, te naglasila ulogu koju je učilište imalo od samih početaka uzgoja i selekcije športskih konja.

Sufinanciranja izvornih pasmina konja

Glavni pokrovitelj savjetovanja je Ministarstvo poljoprivrede, pomoćnik ministra poljoprivrede dr. sc. Zdravko Barać, službeno je otvorio 3. savjetovanje za uzgajivače konja i istaknuo da rastu aktivnosti konjogojskog sektora u Republici Hrvatskoj, u kojima Ministarstvo poljoprivrede sudjeluje nizom mjera, od financiranja rada Državne ergele u Đakovu i Alkarske ergele, sufinanciranja uzgojnih organizacija, s čime se nastavlja i u 2016. godini. U IAKS mjerama pozornost je usmjerena na sufinanciranje izvornih pasmina konja. Jedna od mjera je i ovo događanje kojim se podupire razvoj konjogojskog sektora. Upravo je HPA prije 17 godina započela s godišnjim okupljanjima uzgajivača, nema prepreka da se to i u budućnosti ne organizira jer transferu znanja nema alternative. U Ministarstvu poljoprivrede drže da je HPA stožerna institucija kad je razvoj stočarstva u pitanju, stručnjaci koji rade u HPA nositelji su razvoja stočarstva, zaključio je pomoćnik ministra poljoprivrede. 

Savjetovanje je jednodnevna manifestacija namijenjena informiranju i edukaciji uzgajivača konja i svih zainteresiranih za uzgoj i držanje konja. Tijekom savjetovanja predavanja su održali profesori s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta J. J. Strossmayera iz Osijeka te stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije, kao i konjogojci praktičari.

Predstavljeno je stanje konjogojstva u RH u 2015. godini, uzgoj konja za daljinsko jahanje, potencijali sportskog konjogojstva, preventivne i zdravstvene mjere zaštite konja, te hranidba konja.
U sklopu savjetovanja je održan i okrugli stol na temu ”Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine i uzgojne tipove konja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine”, čija je provedba započela 2015. godine na inicijativu HPA. Sudionici okruglog stola sudjelovali su u raspravi i iznijeli niz prijedloga kako bi primjena Nacionalnog programa bila još učinkovitija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje